Facebook hozzászólás
92

Vigyázat! Mérgező ásványvizek!

Az IPM  tavaszi nagy tesztjéből  kiderül, hogy a palackozott ásványvizek 30-40 százaléka rossz minőségű, sőt egyes termékek ártalmasak egészségünkre! Találtunk olyan palackozott ásványvizet, amelyik arzént is tartalmazott. A részletek az Interpress Magazin márciusi számában találhatók.

Mit iszunk és mennyiért? Egy felnőtt napi folyadékszükséglete 2-2,5 liter, melynek legalább 75 százalékát folyadék, nagyobb részt víz formájában juttatjuk szervezetünkbe. Bizonyos értelemben tehát a víz a legfontosabb táplálékunk, még sem vagyunk tudatos vízfogyasztók. Bízhatunk-e a palackok tartalmában? Érdemes-e a drága márkatermékeket vásárolnunk?

Az Interpress Magazin márciusi számában tizenkilencféle ásványvizet és hét csapvizet teszteltünk, értékeltünk kémiai, mikrobiológiai valamint gasztronómiai vizsgálatok alapján. Az előírásoknak és a gyártó által tanúsított értékek ellenőrzésen túl megvizsgáltuk és összehasonlítottuk a tesztelt ásványvizek ízét és szomjoltó hatását. Az eredmények magukért beszélnek, igazolva azt a sejtést, hogy egyáltalán nem mindegy, ki milyen vizet iszik. Tanácsot adunk ahhoz is, hogy különböző ételekhez milyen típusú ásványvizet válasszunk.

Az elvégzett összehasonlító kémiai vizsgálatok alapján alig van különbség az ásványvizek és a különböző helyekről merített vezetékes vizek között. Ami nem meglepő, hiszen a divatos ásványvizek összes ásványianyag-tartalma alacsony, a csapvizekhez közelítő, továbbá a vízművek kötelesek a vezetékes vizek esetén betartani az ivóvizekre előírt határértékeket. Az ásványvizek származási helyüktől függően nemcsak értékes ásványi anyagokat tartalmaztak, hanem esetenként mérgező vagy ártalmas összetevőket is, mint az arzén és a fluorid. Az érzékszervi, fizikai, kémiai paraméterek mellett a mikrobiológiai minőség kiemelkedő fontosságú, mivel rendkívül súlyos, víz útján terjedő betegségek, sőt járványok okozója lehet.

A számos különböző mutatóra kiterjedő részletes vizsgálatok értékelése sok tekintetben nem várt eredményt, illetve váratlan kudarcot hozott. Szigorú szempontjaink szerint minden olyan víz, mely egyetlen vizsgált értékben határértéken kívüli eredményt hozott, nulla összesített pontszámot ért el. Így kiesett a versenyből 5, gyenge minőségűnek bizonyult további 5, a vizsgált 26 vízből nyolcfélét, azaz közel 40%-ot nem ajánlunk olvasóinknak. Örvendetes, hogy 8-féle termék a vizsgáltak közel 30%-a kiváló minősítést kapott. A minősítés szempontjai közül az ár/érték arányt sem hagyhattuk ki.

A részletek, a vizsgált ásványvizek listája az Interpress Magazin márciusi számában találhatók.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Ezért szeretjük nőként a harisnyanadrágot viselni

A női lét egyik legfontosabb eleme a külső megjelenés, ami a mindennapok szerves része. Éppen ezért napi szinten…

Amit érdemes tudni a peptidekről

A tudatos bőrápolással és a szépségápolási termékek körültekintő megválasztásával sokat tehetünk annak érdekében,…
1 / 3 459

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!