Facebook hozzászólás
55

Csak csínján a szójával!

Az vagy, amit megeszel- tartja a mondás. De mit adjunk szervezetünknek? Mi az, ami hasznára válhat?

A keleti orvoslás úgy tartja, hogy egészségünk legfontosabb forrása a táplálkozásunk. Olyan ételekkel kell táplálkoznunk, amely saját éghajlat alatt, saját lakhelyünkön teremnek, ezzel biztosíthatjuk szervezetünk egyensúlyát

De mi az, ami számunkra alapvető táplálék?

Dr. Kalmár Gergely szerint -akire többször is hivatkoztam már korábbi cikkeimben- a magyarság genetikai sajátosságai alapján a tej-és gabonaalapú táplálkozásra van bekódolva. Ezeknek a táplálékoknak tehát mindenképpen szerepelni kell étrendünkben.

Azt is fontos azonban tudnunk, hogy a szójából kb. 5% lehet egy magyar ember tápláléka, mert többet nem visel el a szervezete- árulta el szintén Kalmár Gergely. Sajnos ezt már jóval nehezebb betartanunk, hiszen ha leemeljük a hipermarketek polcairól például a különféle húskészítményeket, a címkén szinte mindegyikén láthatjuk a szója feltüntetését.

Fontos emelett, hogy minőségi táplálékot fogyasszunk. Egyre többet hallani az „élő táplálék” (a kifejezés Ann Wigmore-tól származik) szerepéről: ezek nyers ételeket, friss zöldségeket és gyümölcsöket, csírákat, gabonákat tartalmaznak, amelyek enzimekben gazdag és könnyen emészthető tápanyaghoz juttatják szervezetünket.

A táplálék minősége mellett fontos az is, hogy az étkezés minőségére is figyeljünk:  az étel alaposan rágjuk meg, ne együnk kapkodva, hisz ez elősegíti emésztésünket.

A keleti orvoslás szerint jó, ha a táplálkozást a levessel kezdjük. Ha a leves sós, ez elősegíti az emésztést, ha viszont édes, akkor hagyjuk utolsó fogásként! A leves után célszerű zöldségféléket fogyasztani, s ideális, ha az étkezést gyümölccsel fejezzük be.

S hogy mit fogyasszunk nyáron?

Hildegard szerint, akit középkor legzseniálisabb asszonyának tartottak, nyáron nem szabad sem túl forró, sem túl hideg ételeket ennünk,mert ez nem tesz jót szervezetünknek. Amikor testünk túlságosan fel van hevülve, és sokat eszünk,akkor az ember„testnedvei pedig megromlanak, húsa felpüffed, és kórosan megdagad”.

Nyáron is figyelni kell a mértékletességre az ivásban, mert a sok ivás a különféle nedvek túltengését idézi elő a szervezetben;míg a túl kevés folyadék a szervezet kiszáradását eredményezheti.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!