Facebook hozzászólás
112

Bajban van a családom! Kérem, segítsen!

A résztvevők élményeikkel, érzéseikkel fognak dolgozni a terápiában, ehhez pedig elengedhetetlen az őszinteség

A családi gondokat nem lehet önálló emberek, magányos gondjaként szemlélni, hisz az itt zajló történések, az érzelmek egymásra hatása kölcsönösen befolyásolja a családtagokat.

A család mint egy egységes rendszer szemlélete a garancia arra, hogy a rendszeren belüli elakadásokat (pl. a gyermek tanulászavarai, étkezési rendellenességei, a kommunikációképtelenség) szakszerűen lehessen kimozdítani, s a családi működészavarokat feloldani.

Ebben nyújt segítséget az 1950-es években kibontakozó, és azóta is méltán népszerű családterápia, mely a jelenre és a jövőre fókuszálva igyekszik megoldási kulcsokat adni a családtagoknak.

A terápia irányítója, aktív részese maga a szakember, terapeuta, aki egyenrangú félként kezeli a családterápiában résztvevőket, hisz ők saját életük szakértői, akikkel együtt lehet megoldást találni.

A családterápia úgynevezett üléseken zajlik, kezdetben hetente-kéthetente majd havonta. Kb. 6-25 ülés lehet szükséges ahhoz, hogy a terápia lezárható legyen. Célszerű, hogy az üléseket a család úgy szervezze meg, hogy mindenki részt tudjon benne venni. A résztvevők élményeikkel, érzéseikkel fognak dolgozni a terápiában, ehhez pedig elengedhetetlen az őszinteség!

A családterápia nagyon sokféle technikával, terápiás módszerrel dolgozik, s eszköztára nagyon gazdag.

Nézzünk most ezek közül néhányat, melyet dr. Fedor István mutatott be egy családterápiás előadása keretében.

1. A kommunikáció fejlesztésének módszere lehet a családi tanácskozás. A tanácskozáson minden családtag lehetőséget kap a kommunikációra, hogy egyértelmű, őszinte és megszakítások nélküli beszélgetés keretében hallgattassék meg.

A terapeuta gyakran otthoni feladatként adja meg a családi tanácskozást. Ilyenkor meg kell állapodni a feleknek, hogy nyugodt körülmények között, előre megbeszélt helyen, rendszeresen összeüljenek és beszélgessenek, így találva megoldásokat.

2. Ehhez a területhez kapcsolódhat a családi szerződés, mely lehet írásbeli vagy szóbeli megállapodás, amely a család életének egy-egy problémás területét szabályozza le.

A szerződés betartásában, a hozzákapcsolódó érzések feltárásában a terapeutának is fontos szerepe van.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Amit érdemes tudni a peptidekről

A tudatos bőrápolással és a szépségápolási termékek körültekintő megválasztásával sokat tehetünk annak érdekében,…

Panaszok, amikkel érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni

Köztudott, hogy nőként fokozottabban ki vagyunk téve a különböző fogászati problémáknak, hiszen a fogaink állapotát…
1 / 3 459

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!