Meglepő eredmények Jamie Oliver menza-programján
A gyerekek kedvenc ételei gyakran az egészséges mennyiség dupláját tartalmazzák- állítja egy nemrégiben készült felmérés- ami különösen az asztmás gyerekek esetében adhat okot némi aggodalomra.
297, a gyerekek körében igen népszerű ételt (pl. gyorsételek, pizza, édesség, konzervek) vizsgált meg egy angliai szervezet só – és zsírtartalom szempontjából.
A sóbevitel és az asztmás tünetek közötti egyértelmű kapcsolat igazolódott be.
Szintén ezt támasztja alá egy 2005-ben, az Indiana Egyetemen végzett kutatás is, mely szerint egy két hétig tartó sószegény táplálkozás már látványosan csökkentheti az asztmás tüneteket, és javítja a tüdő működését is.
Az emlékezetes Jamie Oliver menza-program során (amikor egészséges ételeket adtak néhány angol iskolában ebédre), azoknak a gyerekeknek, akik asztmával küszködtek, kevesebbszer kelett inhalátorukat használniuk.
Mivel a készételek általában nagyobb mennyiségű sót tartalmaznak, ezért sokkal célszerűbb friss, magunk készítette ételt adni gyermekeinknek, és persze a család valamennyi tagjának.
Mindig olvassuk el tehát a termékek cimkéjén található információkat! Figyeljünk arra is, hogy a sótartalom helyett gyakran a nátrium tartalom van megadva.
A napi ajánlott sófogyasztás mértéke gyerekek esetében:
1-3 év: 2 gr só naponta (0.8 gr nátrium)
4-6 év: 3 gr só naponta (1.2 gr nátrium)
7-10 év: 5 gr só naponta (2 gr nátrium)
11 év felett: 6 gr só naponta (2.5 gr nátrium)
Saját egészségünket is óvva, 11 gr sónál (egy teáskanálnyi) mi, felnőttek se fogyasszunk többet!
Forrás: www.asthma.org.uk
Hozzászólás zárolva.