Facebook hozzászólás
150

Nézd a foci vb-t, és tovább élsz!

A focinézés és a szurkolás egy kitűnő lehetőség arra, hogy a férfiak szabadjára engedjék érzelmeiket, amelyeket egyébként gyakran titkolnak, vagy nehezükre esik kimutatniuk- állítja egy angol felmérés.

A pszichológusok többsége mára már tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a foci milyen jótékony hatással bír a lelki egészségre: az érzelmekre, a kapcsolatokra, az identitástudatra és az önbecsülésre. A foci tehát lelki felüdülés és kikapcsolódás is egyben.

A sportok, így a futballozás is egy remek lehetőség ugyanis arra, hogy az emberek elmeneküljenek a stresszes hétköznapokból. Így nem csoda, hogy gyakran a bőrlabdára szánt időt szentnek és sérthetetlennek érzik a kikapcsolódás e formáját választók.

Mivel a különféle sporttevékenységek, szemben más kikapcsolódási formákkal egyrészt kiszámíthatóan (és biztonságot adóan) rituálisak, másrészt jellegükből fakadóan végkifejletük megjósolhatatlan, így vegyes érzéseket képesek felkelteni az emberekben: reményt, várakozást és aggodalmat is egyben.

Ha például győz a csapat, akinek szurkolunk, ez számunkra is kellemes élményeket biztosít, akár eufóriát is érezhetünk. Szinte velük együtt sütkérezünk a dicsőségben.

A focinézés és a szurkolás egy kitűnő lehetőség arra, hogy a férfiak szabadjára engedjék érzelmeiket, amelyeket egyébként gyakran titkolnak, vagy nehezükre esik kimutatniuk- állítja egy angol egészségügyi felmérés.

Ilyenkor egyfajta szociálisan elfogadott karneváli hangulat uralkodik: olyan ruhákat vesznek fel, vagy olyan nyelvet használnak az emberek, amit a hétköznapokban nem szoktak. Ez a miliő lehetőséget ad arra, hogy a legkülönbözőbb érzelmek: kiabálás, éneklés, frusztráció és szomorúság és a legkülönfélébb elfojtott érzelmek törhessenek felszínre.

Bár egy angol felmérés szerint csak a vizsgált férfiak 35%-a vallotta be, hogy megkönnyezi a foci eseményeket, azt viszont 58%-uk beismerte, hogy a meccsek gyakran váltanak ki belőlük agresszív késztetéseket.

Ez különösen a 35 év alatti férfiak esetében bír egészségvédő hatással (Angliában például öngyilkosság és mentális betegségek tekintetében ők különösen veszélyeztetettek).

Egy skót tanulmány szerint a foci vb is jó hatással lehet a mentális egészségre: megfigyelték, hogy egy korábbi vb alatt például csökkent a súlyos pszichiátriai esetek száma.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Amit érdemes tudni a peptidekről

A tudatos bőrápolással és a szépségápolási termékek körültekintő megválasztásával sokat tehetünk annak érdekében,…

Panaszok, amikkel érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni

Köztudott, hogy nőként fokozottabban ki vagyunk téve a különböző fogászati problémáknak, hiszen a fogaink állapotát…
1 / 3 459

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!