Facebook hozzászólás
114

Figyelem: meteoritveszély!

Ma reggel érkezett a hír, hogy egy kisebb meteorit becsapódása várható hamarosan az ország keleti részén, ami emberek százainak életét olthatja ki!
Ha ön egy pillanatra is elhitte ezt az álhírt, akkor valószínűleg 1938-ban is együtt menekült volna azokkal az emberekkel, akik egy rádióhangjáték hatására azt gondolták: marslakók szállták meg Amerikát.

A világ egyik legismertebb hoaxa 1938-ból származik, és tökéletes lenyomata annak, hogy zajlik le egy tömeghisztériás folyamat.

1938. október 30-án Amerikában a CBS rádióállomásai a H. G. Wells Világok harca című művéből, Orson Welles adaptációjában készült hangjátékot sugározták.

A történet egy képzeletbeli Mars támadásról szól, aminek drámai hatását azzal fokozta Welles, hogy hírműsorrá írta át a történetet. A konvencióknak megfelelő adásstruktúrában riportokat, időjárás-jelentést majd zenei közvetítést sugároztak, amikor hirtelen félbeszakították az adást és közölték, hogy gázrobbanás történt a Marson és egy meteor zuhant a New Jersey-i farmra, ami 1500 amerikai halált okozta.

A marslakók földreszállását és Amerika elpusztításának bemutatását olyan élethűen adták elő a színészek, hogy valóságos pánikroham tört ki. Hiába hangsúlyozták az adás előtt, hogy csak fikcióról van szó. Aki elmulasztotta az adás elejét meghallgatni, az azt hihette, hogy élőben hallja végig a marslakók invázióját.

Áldozatokról, mozgósításról adtak hírt, és a helyszíni hanghatásokkal alátámasztott élménybeszámolók még inkább elhitették a hallgatókkal, hogy ez valóság. Még a kirendelt katonai egységvezető s a belügyminiszter is nyilatkozott.

New Yorkban és Amerika keleti partvidékén tömeghisztéria és pánikroham söpört végig.

Rengetegen betelefonáltak a rádióba, hogy miként hagyhatnák el városukat, vagy hogy helyezzék biztonságba gyermekeiket.

Mások arról érdeklődtek, hogy esetleg védelmet nyújthat-e, ha a pincébe vagy a tetőre menekülnek.

Sokan a rendőrséget keresték fel, hogy készen állnak az evakuálásra.

Tömegével rohantak az utcára a hiszékeny emberek, fegyvert fogtak vagy elbújtak. Mások vizes törölközőket, zsebkendőket szorítottak az arcukhoz, az esetleges gáztámadás következményei elleni védelemként.

A telefonvonalak égtek a rendőrségeken, ezért a rendőrőrsöknek hivatalos közleményeket kellett kiadni, hogy csak egy fikciós hangjátékról van szó.

Hisztériás tünetekkel és sokkos állapotban szállítottak kórházba embereket.

A vizsgálatok szerint a hatmillió hallgató mintegy egyharmada pánikba esett, hiába hívták fel a figyelmüket, hogy regényfeldolgozásról, rádiójátékról van szó.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Amit érdemes tudni a peptidekről

A tudatos bőrápolással és a szépségápolási termékek körültekintő megválasztásával sokat tehetünk annak érdekében,…

Panaszok, amikkel érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni

Köztudott, hogy nőként fokozottabban ki vagyunk téve a különböző fogászati problémáknak, hiszen a fogaink állapotát…
1 / 3 459

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!