Facebook hozzászólás
82

Elképesztő! Ma már ennyi ital és étel rákkeltő?

A növényi táplálékok jelentős mennyiségben tartalmazhatnak mérgező anyagokat, amelyek főleg a növényi kártevők elleni védekezést biztosítják. Ezek száma lényegesen nagyobb, mint amit az ember mesterségesen a növényekhez ad.

Ezek a természetes növényvédő szerek többnyire állati idegmérgek, különböző toxinok. A legelterjedtebb növényi védőszerek az emberi szervezetbe kerülve rákkeltő hatásúak is lehetnek. A szennyező táplálékkal, még gyógyteákkal is a szervezetbe juthatnak.

A feketebors, a sáfrány különböző aromás benzolszármazékai rákkeltők. Illetve a zeller, a petrezselyem és a fehérrépa is tartalmaz olyan anyagokat, melyek növelhetik a daganatos betegségek esélyét. A flavonok a különböző teák, kávék, kakaók, illatos gyümölcsök, fűszerek alapanyaga, amiből napi egy grammot is felveszünk táplálékainkkal. Szerencsére ezek közül csak néhány veszélyes. 

Az élelmiszerek főzése, sütése során is keletkezhetnek rákkeltő anyagok. Ezek közül a legismertebbek a frissensültben, faszénen sült flekkenben, kolbászban, valamint a hamburgerkészítményben fordulhatnak elő. A húsok zsírban, olajban történő odaégetése során jelentős mennyiségben halmozódnak fel ezek a méreganyagok, főleg akkor, ha az égett olajat, zsírt újra felhasználjuk. Sajnos erre nem figyelnek oda egyes vendéglátósok, például Amerikában is találtak egy olyan éttermet, ahol évekig nem cserélték ki az olajat a sütőben.

Japán kutatók azt is megfigyelték, hogy bizonyos halkészítményeket fogyasztók között a gyomorrák előfordulása gyakoribb lett. Megvizsgálták a konzervek elkészítésének módját, és azt tapasztalták, hogy a halhúsban található elemekből hő hatására rákkeltő anyagok keletkeztek.

Az ételek mellett a szeszes italoknak, sőt egyes helyeken magának az ivóvíznek is lehet rákkeltő hatása (a fogamzásgátlók például a vizelettel ürülnek ki a szervezetből, és a vízben akkor sem oldódnak fel, ha tisztítják).

Az égetett szeszesitalok színesítésére, állagjavítására és mesterséges aromásítására olyan vegyületeket használnak, amelyek gyakoribbá teszik a daganatok kialakulását. Elvileg nemzetközi megállapodások nem engedélyezik ezeket a rákkeltő anyagokat, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az alkoholos italok árának emelkedésével párhuzamosan megjelentek a hamisítók.

Figyeljünk oda mit eszünk, és mit iszunk. Ha vendéglőbe járunk, sajnos nem tudjuk ellenőrizni, hányszor cserélték ki az olajat, hogy honnan származik a salátánkban levő zöldség, illetve abban sem lehetünk biztosak, hogy minőségi alkoholt iszunk… Ezért azt tanácsolom, hogy csak olyan helyen étkezzünk, ahol biztosan tudjuk: az konyha tiszta és megbízható.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!