Ezekbe az éttermekbe soha ne menjen!
Nem csoda, ha manapság nem nagy bizalommal fordulunk be egy-egy henteshez, élelmiszerboltba vagy étterembe. Hiszen hónapról hónapra fülünkbe jut egy-egy szalmonellafertőzés, romlott áru vagy mérgező hozzávaló híre. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 2005-ben kiadott egy olyan listát, melyen azok a vendéglátóegységek szerepelnek, ahol a múlt nyáron szalmonellafertőzés történt. Azóta sem.
A lista készítésének oka, hogy még mindig évente kétezren betegednek meg nem megfelelő minőségű élelmiszertől. Ilyet persze nemcsak az éttermekben, hanem mostanság a nagyáruházakban is kaphatunk, de az ÁNTSZ szerint a legtöbb megbetegedést mégis a közétkezdékben elfogyasztott ebéd okozza, vagyis a munkahelyi, iskolai, óvodai menzák.
De vajon mely éttermek szerepelnek a feketelistán? Egyelőre még csak öt vendéglátó-helyiség került rá, de ahogy a balatoni büfékben tett hatósági ellenőrzések eredményét szemléljük, lesz ez még több is! Már most bővült a kör két egy esztergomi és egy budapesti konyhával. A szakértők szerint november óta sokkal több fertőzés történt, de a listára csak azokat az étkezdéket tehetik fel, amelyekről bizonyítani tudják, hogy biztosan csak ott kerülhetett a kórokozó az ételre.
Miről ismerhetjük fel, ha az ízletes fogástól ételmérgezést kaptunk? A tünetek szerencsére elég egyértelműek, hasmenés, hányás, láz. A nagy hőségben leginkább a kisgyerekekre és az idősekre veszélyes a kiszáradás miatt.
A „fekete ötös”:
Családi Panzió és Pizzéria (Mosonszentmiklós), Matéza Söröző és Étterem (Kiskunhalas), Gemenc Étterem Bt. (Szekszárd), Szombathely MJV Egyesített Bölcsödei Intézményei, Saint Stephano Étterem (Mezőköves).
További információ a www.antsz.hu oldalon nincs, sem 2006-os, sem 2007-es adatot nem közölnek.
Hozzászólás zárolva.