A koleszterin nem is veszélyes?!
Mi is igazából a koleszterin, amitől mindenki úgy óvakodik? Tehetünk-e ellene, és egyáltalán: veszélyes?
Nem lehet nagyot változtatni a koleszterinszinten a táplálkozással. Ez az egyik legmegdöbbentőbb dolog a vérzsírszinttel, hiszen hiába likvidáljuk étrendünkből a zsíros, olajos ételeket, attól még az magas marad. Ugyanis a koleszterinnek csak harmada származik az általunk elfogyasztott táplálékból, a nagyobb részt saját sejtjeink gyártják.
A koleszterin elzárhatja az artériákat. A vérzsír más vegyületekkel együtt lerakódhat az erek belső falán, ezzel csökkentve a véráramlás helyét, vagy akár teljesen el is zárhatja azt, amely ha a szívben történik, szívinfarktushoz vezet, de létrejöhetnek fekélyek is a lábon, vagy „egyszerűen” érszűkület.
Ha magas a koleszterinszintünk, valószínűleg minden utódunknak az lesz. A magas testvérszint örökletes, és valószínűleg minden gyermekünk tovább fogja vinni, úgyhogy jó, ha már most mepróbáljuk őket ránevelni az egészséges táplálkozásra. Ha azonban a koleszterinszint ilyen okból magas, általában intenzív gyógyszeres kezelést ajánlanak.
A magas koleszterinszint akár 15 éves kor előtt okozhat szívinfarktust! Ez több, mint száz gén együttes hibájának köszönhető, bár szerencsére ez nagyon ritka.
A koleszterin nem is veszélyes? Részben igaz, hiszen van „jó” és „rossz” koleszterin. Egyesek szerint azonban a koleszterinszegény diétákat tartó emberek sokkal hajlamosabbak a szívinfarktusra, mivel úgy gondolják, hogy a táplálkozás semmilyen mértékben nem függ össze a vérzsírszinttel.
Hozzászólás zárolva.