Ezek a legveszélyesebb élelmiszerek! Ne fogyassza!
Mindannyian tudjuk, hogy az emésztőrendszerünk megfelelő működése nagy mértékben függ attól, hogy mit eszünk. Ám hogy pontosan melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell, azt kevesen tudják.
A jó emésztéshez és a bélbetegségek elkerüléséhez a kulcsszó a rostban gazdag étkezés. A növényekben lévő rostokat a szervezetünk nem tudja hasznosítani, bár az emésztőcsatornában lévő baktériumok feldolgozzák, melléktermékként ekkor gázok, illetve rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek. Pont ez a folyamat az, amely pozitív hatással van a szervezetre, lerövidül az emésztési idő.
A rostanyagok fogyasztásával megelőzhetőek az emésztőszervi megbetegedések, valamint a rákos daganatok kialakulása, és csökkenti a szívroham esélyét is. Rostban gazdagok a gyümölcsök, a zöldségek (azok közül is a hüvelyesek, a bab, a borsó, a lencse), illetve a teljes kiőrlésű, korpát tartalmazó termékek.
Azon ne csodálkozzunk, ha nehéz ételek után bélrendszeri kellemetlenségeink lesznek! Kerüljük például az olajokat, mert ezek bevonatot képeznek a bélfalon, ami megnehezíti a szénhidrátok és a fehérjék emésztését. Ez általános tulajdonsága az olajoknak.
Vannak olyan ételek, amelyek az egyik embernél székrekedést, a másiknál viszont hasmenést okoz, ilyen a tej!
A gyorséttermekben kapható finomított, előre elkészített élelmiszer sem tesz jót a szervezetnek, így ezekből minél kevesebbet fogyasszunk! A sok cukor, a sok savas és sós étel-ital is csak megbolondítja az emésztést, hagyjuk ki a kólát, a chipseket!
Hozzászólás zárolva.