Íme egy csodahatású zöldség! Csípni fogod…!
Lassan itt a sütőtök szezonja. Sokan nem is tudják, mennyire egészséges. Már csecsemő kortól is finom ételek készíthetők belőle.
A tök akkor érett, ha a szár elszáradóban van, a kocsány elfásodott, a héj körömmel alig karcolható, a hús színe okkersárga, vagy narancsvörös, a magok héja kemény (sütésre leszedést követően utóérleléssel válnak alkalmassá). A termés 12-14 C fokon napon érik a leggyorsabban. Jól eltartható, ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz, egész télen kedvelt csemege.
A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség – főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek – esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást.
Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően. A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak a szabadgyökök megkötésében. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A tökmag jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g), kimagasló a zsírtartalma (50,5 g), igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium-, kálium-, alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. Éppen ezért a tökmag kedvező ásványianyag-összetétele figyelmet érdemel az egészséges táplálkozás megvalósításában.
A tökszeleteket az indiánok megszárították és szőnyegbe fonták. Más fajtákat tűzön sütve fogyasztottak. A gyarmatosítók a tök tetejét levágták, magos belsejét kikaparták, belsejébe tejet, mézet és fűszereket tettek, majd forró hamuban megsütötték. Európában is hamar megkedvelték, édességet, húspótló étkeket egyaránt készítenek belőlük.
Nálunk a sült tök, a töltött tök, édességként a tökös-mákos rétes a legismertebb csemege. A legfinomabb tökmag a tökfőzelékhez termelt spárgatök magjából pörkölhető. Minél nagyobb szemű és minél duzzadtabb a tökmag, annál ízletesebb. A nyers tökmag piacokon szerezhető be.
Hozzászólás zárolva.