Facebook hozzászólás
255

Amikor jót tesz a zabálás

Az ünnepek alatt az ember csak eszi-eszi a finomságokat. Vajon ezek csak hizlalnak, vagy jótékony hatásuk is lehet? Utánajártunk, és meglepő eredményre jutottunk.

Forralt bor

Van benne vörösbor, cukor, citrom, fahéj, szegfűszeg, esetleg narancslé, csillagánizs.

A vörösbor jótékony hatásáról mindenki hallott már, mértékletesen fogyasztva jót tesz az érrendszernek, a vérnek. A citrom miatt C vitamint is magunkhoz veszünk, a szegfűszeg pedig csillapíthatja a fog- és fejfájást.

A forralt bor az adventi időszak kedvelt finomsága, csak úgy itatja magát. Vigyázni azért érdemes vele, mert hamar a fejbe száll.

Sült gesztenye

A gesztenye a csonthéjasokkal szemben azért jó választás, mert kevesebb zsírt tartalmaz, de az egészséges zsírsavakat ugyanúgy a szervezetünkbe tudjuk juttatni vele. Van benne még aminosav, B1 és B2 vitamin.

Egy zacskó meleg gesztenye nem csak felmelegít egy hideg napon, de gyorsan energiát is ad, könnyen jól lehet lakni tőle. A benne lévő cukornak köszönhetően nagyon finom édes.

Tojáslikőr

Van benne tojás, tejszín, tej, cukor, rum. A tojásból beépül a szervezetbe a kalcium, vas, cink, szelén, és szinte mindenféle vitamin. Egyetlen tojásban annyi vitamin van, amennyi fedezi egy felnőtt napi adagjának harmadát.

Természetesen, mint alkoholos ital, azért csínján kell bánni vele. Mivel rengeteg recept létezik, mindig kérdezzük meg a háziasszonyt, mennyi rumot rakott bele, nehogy fejfájás legyen a vége.

Mézeskalács

Ez a sütemény lisztből, cukorból, mézből, vajból és fűszerekből, fahéjból, szegfűszegből, gyömbérből készül. A sok ízesítőnek köszönhetően jól esik egy kiadós vacsora után ezt majszolni, hiszen megnyugtatja a gyomrot.

Magával a süteménnyel nincs is nagy baj, inkább a cukormáz hizlal. Aki erről lemond, az nyugodtan ehet többször is mézeskalácsot.

Az, hogy az ember sok édességet kíván télen, nem meglepő dolog, hiszen a sötét, a szürkeség a hangulatunkra is rányomja bélyegét. A finomságoktól a szerotonin hamarabb az agyba jut, ettől pedig jobb lesz a kedvünk.

A cukor mellett a fűszerek is jó hatással lehetnek. A fahéj például kicsit hasonlít a hasisra, megijedni természetesen nem kell, embertelen mennyiséget kellene elfogyasztani ahhoz, hogy az ember hallucináljon tőle.  





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!