Facebook hozzászólás
233

A leggyakoribb „tünetmentes” daganat!

Legtöbbször tünetmentesen, alattomosan növekszik, és gyakran csak egy rutinszerű nőgyógyászati vizsgálat során derül ki a létezése. A nők körében az egyik leggyakoribb daganatféleség: a mióma.

A mikroszkopikus mérettől egészen a sárgadinnye nagyságig megnőhet. Gyakran még a "termetes" méret sem okoz tünetet, Mégis hogyan vehető észre? Mióma létére gyanakodhatunk, ha:- az erős vagy elhúzódó a havi vérzés,- a menstruációk közötti vérzések jelentkeznek,- a medence területén fájdalmat és nyomást érzünk a menzesz alatt,- gyakori vizelési ingerünk van,- a has megduzzad.Ezek a tünetek legtöbbször annyira "szokványosak" egy havi ciklus alatt, hogy a legtöbb nő nem is tulajdonít nagy jelentőséget neki. Nem is gondolnak arra, hogy az erős menstruáció is a miómáknak "köszönhető", azok ugyanis növelik a méhnyálkahártya felszínét és a lelökődő szövet mennyiségét. Az erős vérzés pedig vérszegénységet okoz. A mióma izomból és rostos szövetekből álló, nem rákos jellegű daganat, ami a méh falában fordul elő.

"Ahogy a miómás gócok növekednek, vérellátásuk csökken. Emiatt egyes területek elhalhatnak, míg máshol mész rakódhat le bennük. Egyes részek felpuhulnak, sőt akár vérzés is jelentkezhet a göbön belül. Mindezek az elváltozások fájdalommal járhatnak, melyet hőemelkedés, láz is kísérhet.

Ha a göbök nagyra nőnek, feszítő, nyomó érzés léphet fel az alhasban. A daganat nyomhatja a környezetében elhelyezkedő szerveket – a húgyhólyagot, a végbelet, a húgycsövet és a kismedencei ereket, idegeket -, emiatt a beteg gyakori vizelési- és székelési ingerről, esetleg szorulásról, az alsó végtagokba sugárzó fájdalomról panaszkodik. Ha a tumor nyomja a húgyvezetéket, akkor a vesék felől nem tud megfelelően a húgyhólyagba jutni a vizelet, a vese üregrendszere is kitágulhat." – olvashatók a további következmények a webbeteg oldalán.

A súlyos tünetekkel nem járó kisebb göbök nem igényelnek műtéti beavatkozást, csupán fokozott és rendszeres ellenőrzést. Ha azonban túl gyorsan növekszik, el kell távolítani, mert akadályozhatja a teherbeesést, de vetélést, sőt meddőséget is okozhat. Súlyosabb esetekben a méh eltávolítására is sor kerülhet.

Az orvos általában a medencei vizsgálat során  tudja felállítani a kórismét, míg egy ultrahangos vizsgálat megerősítheti a diagnózist. Ezért is fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat….





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!