Facebook hozzászólás
184

Egészségtelen a tej?

A tej élet, erő, egészség – ezzel a tudással nő fel minden gyerek. De nem hízunk meg tőle? Talán még betegek is lehetünk, ha sokat iszunk? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a tejjel kapcsolatban.

Minek kell egyáltalán a tej?

A tej és a tejtermékek egészségesek. Tele vannak fehérjével, vitaminokkal (például A-val, B-vel, D-vel), nagyszerű kalciumforrás a szervezetnek. Erősödnek tőle a csontok és a fogak.

 

Mennyi tejet igyunk?

Napi kalciumadagunk fedezéséhez elégséges lenne napi egy pohár tejet (0,2 dl) meginnunk, és két szelet sajtot (20 g/db) megennünk. Mivel azonban a tejben sok más tápanyag is rejtőzik, érdemes többet fogyasztani belőle, fél liter már tökéletes adag, különösen, ha eszünk mellé két doboz zsírszegény joghurtot is.

Káros a túl sok tej?

Ha nem vagyunk érzékenyek rá, akkor nem. Kivéve, ha csak tejet iszunk egész nap – ez ugyanis megterheli a vesét és a májat.

 

Hizlal a tej?

A mennyiségtől függ. Szomjoltónak azért nem felel meg, túl sok ugyanis benne a kalória és a zsír. Ha nem zsírszegényt választunk 100 milliliterrel 75 kalóriát és 3,8 gramm zsírt viszünk a szervezetünkbe. Ez vonatkozik a joghurtokra, sajtokra, tejszínekre is, ezért inkább nyíljunk a zsírszegény variánsokhoz.

 

Mi az egészségesebb? A friss vagy az ultratartós tej?

Akár hiszi, akár nem, nem sok a különbség köztük. Mindkettőben van vitamin és kalcium, utóbbiban a B-vitamin kevesebb, mert a magas hőmérsékletű kezelés során ezeknek egy része elveszik.

 

Igaz, hogy a tej allergiát okoz?

Ez csecsemőknél igaz lehet, ezért sem adunk nekik egyéves korig. Ha utána bőrkiütést is kapnak tőle, három éves korukig akár ki is nőhetik az érzékenységet.

 

Mennyire jó a biotej?

Mindenképpen egészségesebb, hiszen a teheneket egészséges környezetben tartják, tiszta takarmányt kapnak, gyakran mezőkön legelnek. A biotejek omega-3 zsírsavban gazdagok, ez pedig védi a szívet.

 

Miért nem tudják sokan meginni a tejet?

A lakosság körülbelül 15 százaléka nem iszik tejet, laktózérzékenyek ugyanis. Szervezetükből hiányzik egy enzim, ami a tejcukrot (laktóz) lebontaná. Ez azonban nem allergiás reakció, akár születéstől is tapasztalhatjuk, de életünk folyamán is kialakulhat. Akinél komoly mértékű az intolerancia, annak nem csak a tejjel, de a készételekkel, a csokoládékkal is vigyáznia kell. Nekik sem kell azonban lemondaniuk a tejről, kaphatóak már laktózmentes termékek, vagy szójából készült finomságok.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!