Facebook hozzászólás
238

Csodatévő olíva

Az olívaolaj lecsillapítja azokat a géneket, amelyek egy sor betegség – a szívrendellenességektől a köszvényig – belobbanásáért felelősek     

 

Azt már régóta tudjuk, halljuk, hogy az olívaolaj jótékonyan hat a szervezetre, szakemberek szerint ez az egyik legegészségesebb zsírféleség. Most viszont egy kutatás rámutatott arra, hogy mindez annak a tulajdonságának köszönhető, hogy az olívaolaj lecsillapítja azokat a géneket, amelyek egy sor betegség – a szívrendellenességektől a köszvényig – belobbanásáért felelősek. Az andalúziai Córdobai Egyetem – a város neve, a föníciai „corteb" szóból származik, melynek jelentése: olíva – kutatócsoportjának betegeken végzett vizsgálata közel száz olyan gént azonosított, amelyek többségéről tudják, hogy a szervezetben fellépő gyulladást megelőző folyamatokban van szerepük. Az extra szűz olívaolaj huzamosabb ideig, nagymértékben való fogyasztása ezeknek a géneknek az aktivitását jelentősen csökkentette.

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek már régebben megállapították, hogy a telítetlen zsírsavak hatása a szervezetre kedvezőbb, mint a telített zsírsavaké. A zsírok közül az olívaolaj tartalmaz legnagyobb arányban egyszeresen telítetlen zsírsavat, de a többszörösen telítetlen zsírsav, az ómega-6 is bőven megtalálható benne. A világon a mediterrán étrenden élő görögök fogyasztanak a „szerből" a legtöbbet, hússzor annyit, mint a britek, de még az olasz átlagnak is a kétszeresét. Anglia viszont, ahol a táplálkozásban jobbára a hús és a telített zsírok játsszák a főszerepet, a világ vezető nemzete a szívinfarktusok gyakoriságát tekintve – olvasható a brit Daily Mail című napilapban megjelent cikkben. Akik olívatermő vidéken nőttek fel, sütéshez-főzéshez csak ilyen olajat használnak. Vannak sokan azonban, akik nem kedvelik a szűz olívaolaj rendkívül karakteres ízét. Lehet, hogy nekik is érdemes megbarátkozniuk a savanykás, furcsa illatú szerrel. A mediterrán étrend jótékonyan hat az érrendszer működésére, hozzájárul a sejtfalak rugalmasságának a megőrzéséhez, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedésre való hajlamot, s antioxidáns-tartalma miatt a rákbetegség kialakulásának esélyét. Kedvező a cukorbetegek szénhidrát-anyagcseréje szempontjából is, így kevesebb inzulinra van szükségük.

Olajosztályok

Az olívabogyóból kipréselt olajat minősége szerint osztályozzák. Ezt elsősorban a savanyúsága határozza meg, amit fokban mérnek. A legjobb minőségű olívaolajok, amelyek nem estek át utókezelésen, a virgen (szűz) kategóriába tartoznak. A virgen extra – extra szűz – savanyúsága 0,2-1, a virgen finóé 1-1,5 fok, míg a virgen corriente akár 3 fokost meghaladó is lehet. A 3,3 foknál savanyúbb és ezért utókezelésre és finomításra szoruló olajat nevezik refinadónak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!