Beszéljünk a sörről …jó, ha tudod!
A sör a nyári melegben hűsítő, szomjoltó, ellenállhatatlan. Persze csak módjával fogyasztva ajánlható. És hogy mekkora élvezetet nyújt majd a hideg korsó, az többek között a csapolás módjától is függ.
Igyunk-e sört? A válasz: igen, módjával. A sör ugyanis – könnyen feldolgozható hatóanyagai miatt – értékes kiegészítő tápanyagforrás lehet, persze felnőtteknek. Bár tartalmaz alkoholt, az ilyen italok közül a legkevesebbet. Az alkohol amúgy naponta kis mennyiségben fogyasztva – ez férfiak esetében 30-40, nőknél 15-20 gramm – átlagosan a felére csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és az ebből következő halálozások számát, ugyanis csökkenti az elsődleges rizikófaktornak tekintett LDL-koleszterinszintet. A sörben lévő maláta, komló és élesztő eredetű anyagok hasonló élettani hatásúak, így, állatkísérletekkel bizonyították, az alkoholmentes sör is csökkenti a vér koleszterinszintjét – olvasható a Magyar Sörgyártók Szövetségének honlapján közzétett „A sör és az egészség" című előadásban.
Sokan mondják, hogy a sör hizlal. Egy deci sör energiatartalma azonban 160 kilojoule, és mindössze 9 gramm szénhidrát van benne, szemben például a pezsgő 294, illetve 17,5-es értékeivel, a tokaji aszú 945 kilojoulos és 55,1 grammos mutatóiról nem is beszélve. De a sör nem csak energiatartalmát illetően nincs az élvonalban, zsírt egyáltalán nem tartalmaz, tehát a nagy hasú, kövér sörfogyasztók súlyfeleslegét nem ez az ital okozza. Vitathatatlan viszont, hogy a sörben lévő szén-dioxid és alkohol fokozza a gyomornedvek elválasztását, és ezzel éhségérzetet kelt, de mégis, mértékletes sörfogyasztás mellett az elhízás esélye elhanyagolható – áll Hegyesné Vecseri Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem docense előadásában.
Ismert viszont, hogy a sör nyugtató, stresszoldó hatású, segít átvészelni a tavaszi vitaminhiányos időszakot, fényessé varázsolja a hajat, regenerálja a bőrt, ráadásul vannak további, kevéssé közismert kedvező élettani hatásai is. A sörök jelentős mennyiségű antioxidánst is tartalmaznak. A polifenolok és egyéb komlóalkotók antikarcinogén hatásúak: gátolják a rákkeltő vegyületek DNS-károsító hatását, a rákos sejtek szaporodását, akadályozzák a sejtkárosító enzimek szintézisét. Antimikrobális hatásuk következtében fékezik a kórokozó baktériumok szaporodását, és jelentős az antioxidáns hatásuk is. Mindezek mellett a sörben számos vitamin- többek között B2, B6, pantoténsav, folsav, biotin – és ásványi anyag, például kálium, szelén, cink, vas, foszfor is található nem elhanyagolható mennyiségben. Természetesen a sörökben lévő oldott anyagok táplálkozás-élettani jelentőségét nem szabad túlbecsülni.
Hozzászólás zárolva.