Facebook hozzászólás
271

Proszit!

A csapból is az folyik, hogy egészségünk és szépségünk szempontjából elengedhetetlenül fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. A belső hidratálás különösen fontos a nyári forróságban, amikor akár órák alatt is kiszáradhat a szervezet.

Gyakori hiba az ivást összekötni a szomjúságérzettel, mert az a szervezet vészjelzése a súlyos folyadékvesztés megelőzésére. Nem szabad tehát ezt megvárni – különösen sport és nehéz fizikai munka esetén -, az ivásnak a napi rutin részévé kell válnia. A szakemberek szerint egy felnőttnek legalább napi két-három liter folyadékot kellene meginnia.

A dehidratáció könnyen felismerhető

tünetei a fáradtság, a koncentráció csökkenése, a nyugtalanság, a kipirult bőr, az étvágycsökkenés, a fejfájás és a magasabb hőmérséklettel szembeni csekély tűrőképesség. Az emberi szervezet valamivel több mint hetven százaléka víz, ami a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. A szervezet működésében a víznek szerteágazó feladata van: biztosítja a megfelelő vérnyomást és vérkeringést, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a tápanyagok szállításában, a salakanyagok kiválasztásában, segít az egészséges sav-bázis egyensúly megtartásában, szabályozza a testhőmérsékletet és a vizelet hígítását. A szervezetben lévő víz a sejtek közötti információáramlás fontos eszköze. Ha túlságosan kevés folyadékot fogyasztunk, a sejtek közötti szövetekben felhalmozódnak a méreganyagok. Ez persze eleve nem túl örvendetes, de primer károkozása mellett azt is jelenti, hogy a sejtek közötti információcsere útjába számos akadály kerül. Az elegendő folyadék segít megszabadulni a méreganyagoktól, aminek köszönhetően nő a test energiaszintje, javul a közérzet, és fittebbnek is érezzük magunkat.

Az elhízás és az elégtelen vízbevitel

között is összefüggés van: a méreganyagok egy része, ha nem tud teljes mértékben kiürülni, a test zsírszöveteiben halmozódik fel. A test az „elzsírosodással" a további vízveszteségnek is próbálja útját állni, a sejtek körül kialakuló koleszterinben gazdag réteget egyfajta szigetelőanyagként használja fel. A sok víz segít az emésztési problémák megoldásában, a vesekő kialakulásának megelőzésében és a vérnyomás megfelelő szinten tartásában, de még a narancsbőr ellen is van pozitív hatása. A nőknek egyébként is különösen fontos az elegendő ivás, mivel szervezetük több folyadékot, így több ásványi anyagot is veszít a férfiakénál. Nem mindegy persze, hogy mit iszunk. A modern élet és a vele együtt járó kedvezőtlen étkezési szokások miatt az emberek jelentős részének szervezete az ideálisnál sokkal nagyobb mértékben savas. Egy pohár kóla savas hatását például mintegy harminc pohár tiszta vízzel lehetne ellensúlyozni. Ennyit természetesen képtelenség meginni, így érdemes inkább odafigyelni a savas ételek és italok mértékletes fogyasztására és arra, hogy akár tudatosan, válasszunk kifejezetten lúgos vizeket.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Ezért szeretjük nőként a harisnyanadrágot viselni

A női lét egyik legfontosabb eleme a külső megjelenés, ami a mindennapok szerves része. Éppen ezért napi szinten…

Amit érdemes tudni a peptidekről

A tudatos bőrápolással és a szépségápolási termékek körültekintő megválasztásával sokat tehetünk annak érdekében,…
1 / 3 459

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!