Facebook hozzászólás
188

Áldott napfény

A napfény tompítja a téli depresszió utóhatásait, élénkít és jókedvre derít, emellett pótolja a D-vitamint, és ellensúlyozza a fáradtságot okozó melatonin hormon hatását. 

 

Használjuk ki hát már a korai, ritkás napsütéses időszakoktól kezdve a fény áldásos hatását! Amellett, hogy sok időt töltünk a szabadban, igyekezzünk minél több fényt juttatni a lakásba, irodába is! Ilyenkor még nem kell attól tartani, hogy a helyiségek túlmelegednének, árnyékolókra egyáltalán nincs szükség, és sokat tehetünk néhány jól elhelyezett tükörrel is azért, hogy a szobák sötétebb sarkaiba is napot csalogassunk, főként, ha a berendezést is úgy alakítjuk, hogy a lehető legkevésbé állja a fény útját.

A napfény áldásos hatása a benne megtalálható különböző hullámhosszú fényeknek köszönhető. Az egyik legfontosabb hullámhossz, amely a hagyományos mesterséges fényforrásokból hiányzik, az ultraibolya (UV). Emiatt van, hogy a hagyományos szolárium is képes javítani a hangulatunkon, bár egyéb veszélyei miatt ez csak körültekintően ajánlott. A speciális, úgynevezett teljes spektrumú – a napfényhez hasonló – fényt mesterségesen is lehetséges előállítani. A teljes spektrumú fényt kibocsátó izzók Amerikában a legelterjedtebbek, de Európában is egyre gyakrabban tűnnek fel. Az ilyen speciális lámpák közül némelyek a hagyományos fényforrásokhoz hasonlóan lámpafoglalatba helyezhetők. Ezeknél még hatásosabbak a nap során a fény változását is imitáló speciális készülékek, amelyek a halvány hajnali derengéstől a déli verőfényen át a vörös naplementéig képesek megjeleníteni a megfelelő fényspektrumot. Kifejezetten a téli depresszió leküzdésére kifejlesztett terápiás asztali lámpák is léteznek, amelyeket naponta egy-kétszer tíz percig is elég használni.

A népfény csökkenti a stresszt, de a stresszhormonok aktivizálása is segíthet átlendülni a holtponton. Persze nem a munkahelyi feszültségek „áldásos" hatásáról van szó – ilyen ugyanis nem létezik -, hanem az úgynevezett „jótékony" eustresszről. Ilyet alapvetően a sikeres próbatételekhez kapcsolódóan él át az ember: például, ha teljesítünk egy túrát, amire korábban nem gondoltunk volna, hogy sikerül, de az is idetartozik, ha kissé izgulunk egy régen látott baráttal való találka előtt. Ha esetleg télen alábbhagyott volna a lelkesedésünk testedzésügyben, ideje újrakezdeni a gyakorlatokat! De arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne erőltessük azonnal túl magunkat, tanácsos inkább nyújtó, lazító jellegű mozgásokkal formába lendülni, ezek az életkedvet is könnyebben visszahozzák. Különösen sokat segít a szabad levegőn végzett testmozgás, mert az ily módon nagyobb mennyiségben beáramló friss oxigén erőt ad a sejteknek, hatására több kalóriát éget el a szervezet, szóval az esetleg felszedett téli „védőrétegtől" is könnyebb megszabadulni. A legjobb a gyakori, inkább rövid ideig tartó mozgás, amely nem túl nehéz, de igényel némi kitartást. Nem feltétlenül kell komolyabb dologra gondolni, mint mondjuk heti ötször félórányi lendületes sétára, ennek már érezni fogjuk a hatását.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!