Így kávézunk mi!
Ahány ember, annyi féle módon issza a kávét. Mindenkinek van kedvence, amivel kényezteti magát. Most egy olyan párosítást mutatok be, amelyet akár a laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.
A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik – írja a wikipedia. Az egyik változat szerint a kávéélénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel i. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.
A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a „quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában.1000 körül Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét. Annyi bizonyosnak tűnik a fellelhető írásokból, hogy a kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már az egész arab világ kávézott.
A kókusztejaz a folyadék, amit a kókuszdió reszelt húsából nyernek ki – olvasható a kokusztej.hu-n. Színe és íze a tejre hasonlít, de annál sűrűbb, ami magas olajtartalmának tudható be. Elkészítési módja szerint kétféle kókusztejről beszélhetünk: van zsíros és sovány változata is. A zsírosabb változatot a reszelt kókuszdió közvetlen összenyomásával készítik el, a soványabb fajtát pedig úgy, hogy meleg vízbe áztatják a préselt kókusz húsát két vagy három alkalommal, hogy kinyerjék belőle a tejet. A zsírosabb tejet főként desszertekhez és gazdag, sűrű szószokhoz ajánlják, a soványabb változatot inkább levesek elkészítéséhez és általánosan főzésre használják.
A párosítás a Starbucksnak jutott eszébe. Magyarországi kávézóikban már kókusztejjel is kérheted a kedvenc kávédat. Eddig magas zsírtartalmú, normál, zsírszegény, laktózmentes és szójatejjel kérhették kávéjukat a vendégek. A kókusztejes verzió ideális megoldás laktózérzékenyeknek, valamint mindazoknak, akik a növényi tejek ízvilágát részesítik előnyben.
Hozzászólás zárolva.