Ezek a legfontosabb zöldségek zöldhályog ellen
Bár a zöldhályog egyelőre gyógyíthatatlan szembetegség, a zöld növények, a nitrátban gazdag élelmiszerek és a szemorvosi ellenőrzés segíthet a betegség megelőzésében, illetve korai felismerésében. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze az összefüggésekről beszélt.
Világszerte a glaukóma (zöldhályog) nevű betegség a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka. A negyven év feletti lakosság körében 50 emberből egyet érint ez a betegség Nagy-Britanniában, és ez az arány 75 év felett megötszöröződik. Amerikában közel 3 millió embert sújt a glaukóma, akik közül 120 ezer fő el is vesztette a látását.
Maga a zöldhályog egy alattomos, folyamatosan romló állapot, amely a látóideget károsítja. Sajnos gyakori, hogy a tünetmentesség miatt a beteg csak a már előrehaladott látásromlása esetén keresi fel a szemorvost. (A betegségről tudni kell, hogy ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges, ha igen, akkor másodlagos zöldhályogról beszélünk, amely a csarnokzug felépítése alapján nyílt zugú és zárt zugú lehet.)
Az előjelek időben kiderülhetnek
Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa szerint a rendszeres szemvizsgálattal már korai stádiumban felismerhető a glaukóma, és így a látás is megmenthető. Akik valamilyen szempontból veszélyeztetettek, évente érdemes szemészeti szűrésen részt venni, ugyanis van két jel, amelynek megléte felhívhatja a figyelmet erre a kórra. Az egyik a látóideg speciális elváltozása, a másik a magas szemnyomás.
Fontos a nitrát bevitel
Amerikai kutatók szerint a zöld növények és a nitrátban gazdag élelmiszerek csökkentik a zöldhályog kialakulásának kockázatát. A 26 évig tartó kutatásba közel 64 ezer személyt vontak be, akik valamennyien elmúltak 40 évesek és nem volt korábban nyílt zugú zöldhályog diagnózisuk. A résztvevőket öt csoportra osztották, amelyek közül az első csoport napi 240 mg nitrátot, az ötödik pedig 80 mg-ot vitt be. A vizsgált időszak végére 1483 esetben diagnosztizáltak nyílt zugú zöldhályogot, és az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb nitrátot fogyasztó csoportnál 20-30 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának az esélye.
Nitrát tartalmú élelmiszerek
A nitrátion (NO3–) a kutatók szerint segít magasan tartani a vér oxigéntartalmát, épp ezért csökkenti az érszűkületet, a vérnyomást és megelőzheti a veszélyes véralvadási folyamatokat. Különösen egy növény rendelkezik a zöldhályog megelőzésének szempontjából kiemelkedő tulajdonságokkal: a kelkáposzta. További élelmiszerek, amelyeket magas nitrát tartalmuk miatt érdemes gyakran beépíteni az étrendbe: káposzta, zöldsaláta, spenót, zöldbab, retek- és gyökérfélék.
Kinek ajánlott a rendszeres szemészeti szűrés?
– Akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.
– Akik egyéb betegségük miatt szteroid tartalmú készítményeket szednek.
– A dializált és a transzplantált vesebetegeknek.
– A 40 év felettieknek.
Hozzászólás zárolva.