Facebook hozzászólás
217

Királynő és forrlat bor

A magyar borra nemcsak a szüreti időszakban érdemel figyelmet. Télen is szerpet kap az ünnepi asztalokon vagy éppen a karácsonyi vásárban, forralva. És a borkirálynő sem pihen a hidegben. Borozzunk egyet!

Nem csak a boroknak van királynője

Geszler Csilla borkirálynő

Megvallom azt sem tudtam, hogy létezik borkirálynői cím, ameddig a Geszler Pincészet, el nem ítélhető, sőt érthető módon,  el nem dicsekedett azzal, hogy családjukból került ki a borvidék új királynője. 2013. év Móri Borkirálynője ugyanis Geszler Csilla, aki egy évig viseli a koronát és az ezzel járó nemes feladatokat is. Ő Mór, a Móri borvidék arca is, aki jelenlétével, tudásával segíti a móri borok, borászok, a város, a borvidék népszerűsítését helyben, országosan és kis hazánkon kívül is. Élményeiről blogot kezdett vezetni, hogy megmutathassa milyen színes a borkirálynői élete, milyen rendezvényekre hívják, mert szívesen megy, ha ideje engedi. A királynőt a helyi borrend tagjai választották meg október elején és a következő szüretig kell viselnie a koronát. Itt nem elég szépnek lenni, érteni kell a borokhoz is.

Persze nem a móri az egyetlen borvidék, ahol nem áll meg az élet szüret véfeztével. A bor forr a hordókban, a borkedvelők pedig nemcsak vacsora mellé, hanem hidegen is elkezdik kortyolni a nedüt.

A legjobb forralt

A forralt bor még mindig a legkeresettebb ital télen: az adventi időszak egyik alapvető kelléke, a karácsonyi hangulat megteremtője. Amikor az adventi és karácsonyi vásárokon a levegőben gomolygó forralt bor illata megcsapja orrunkat, máris tudjuk: közeleg a karácsony, azonban nem árt, ha a házi készítés esetén a bor minőségét is szem előtt tartjuk, hiszen csalóka lehet a gyümölccsel, fahéjjal és szegfűszeggel megbolondított bor illata, ám a lőréből készített forralt bor is ihatatlan.

Bujdosó Ferenc

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza elárulta titkos receptjüket: ők általában a cabernet-merlot háziasításból, vízzel való  hígítás nélkül készítik a forralt bort, amihez citromhéjat, vanília rudat, szegfűszeget, szegfűborsot és fahéjat adnak, kevés fekete borssal erősítik, ha nagyon fáznak. Édesíteni csak közvetlenül fogyasztás előtt, mézzel szokták.

A dél-balatoni családi vállalkozás vezető  borászának tapasztalata az, hogy még mindig a vörös borok viszik a prímet, ha forralt borról van szó. „Télidőben megnő  a másfél literes vörösbor-forgalmunk, amit természetesen a vendéglősök  – elsősorban forralt bor alapanyagnak – vásárolnak, de a vendégek is inkább ezt igénylik” – mondta Bujdosó  Ferenc, aki hozzátette, hogy „ilyenkor a prémium termékek a legnépszerűbbek: a Farkastanya, a Sirocco vagy a Tramontana”.

A rossz bor lőre marad melegen is, ebben minden borász egyetért. Forralni tehát jó bort érdemes.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!