Facebook hozzászólás
312

Cukrom, cukrom! És a bébim?

A terhesség alatt néhány vizsgálattal minden nő találkozik, legyen bár tökéletesen egészséges, vagy veszélyeztetett terhes. Ezek közül az egyik a cukorterhelés, melynél a terhességi diabéteszt szűrik ki a szakemberek. A cukorbetegség igazolása után a megfelelő diéta betartása alapvető fontosságú, de sokan nem tudják, hogy mik azok a részletek, amikre fokozottan figyelni kell. A témában Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa segít eligazodni.

Terhességi cukorbetegség?

A diabétesz a világ egyik vezető betegsége, egy anyagcserezavar, melyben a szervezet nem képes a cukrot megfelelően felvenni. De miért van az, hogy egy alapvetően egészséges nő a terhessége alatt mégis cukorbeteg lesz, majd a várandósság után – jó esetben – ez az állapot magától megszűnik?

Terhes kismama pocakja - virággal: Kép pixabay
Kép pixabay

Az ok a hormonváltozásokban keresendő. A hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon felel azért, hogy a vérből a cukor bejusson a sejtekbe. A terhesség alatt a méhlepény sok hormont termel, amelyek gátolják az inzulin hatását. A hasnyálmirigy ezért próbál kompenzálni, így még több inzulint termel. Akkor beszélünk terhességi cukorbetegségről, ha a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni, és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni, így a vércukorszint emelkedett lesz. Ez az emelkedett vércukor érték a kismamák többségénél a szülés után normalizálódik.

Fontos a diéta, de nem mindegy, hogyan!

Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, hogy a cukorbetegség kezelésének egyik alappillére a megfelelő diéta. Azonban várandósság esetén ez nem ilyen egyszerű, hiszen a szervezetnek a baba szükségleteit is ki kell elégítenie. Természetesen nem arról a tévhitről van szó, hogy kettő helyett kell enni, hanem arról, hogy bizonyos anyagokból megnövekedett mennyiséget igényel a szervezet.

Amikre mindenképpen figyelnie kell a diéta alatt:

–          Az anya és baba megnövekedett tápanyag igénye, ill. az egyenletes vércukorszint biztosítása miatt fontos, hogy az étkezés rendszerese legyen. Étkezzen naponta 5-6x, 2-4 óránként.

–           Az előírt szénhidrát mennyiségeket mindig pontosan be kell tartani.

–          A finomított lisztek helyett a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket részesítse előnyben, mivel ezek – rosttartalmuknak köszönhetően – lassabban szívódnak fel, vagyis kevésbé gyorsan és kevésbé erősen emelik meg a vércukorszintet.

–          Terhesség alatt fontos a megfelelő kalcium bevitel, amely legnagyobb mennyiségben a sajtokban, tejben, tejtermékekben található. Fontos, hogy a kismamák csak pasztőrözött tejből készült tejtermékeket egyenek, igyanak. A tej fogyasztása inkább a tízórai környékén, egyszerre 1-2 dl mennyiségben, lassan felszívódó, rostban gazdag szénhidráttal kiegészítve ajánlott, hogy ne emelkedjen meg gyorsan a vércukorszint.

Zöldséges tál, Kép: pixabay
Kép: pixabay

–          Vitaminok és ásványi anyagok miatt fontos a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, amelyeket mindig alaposan tisztítsanak meg a kismamák. A gyümölcsök szénhidrát tartalmával számolni kell, ezért a napi mennyiséget több részre ajánlott elosztani és rost dús szénhidráttal kiegészíteni. A gyümölcslevek, ill. az aszalt gyümölcsök kerülendőek, hiszen koncentráltan sok cukrot tartalmaznak. Ezen kívül az aszalt gyümölcsökön előfordulhat olyan baktérium, amely a babára nézve veszélyes lehet.

–          Korlátozni kell az édességek, csokoládék, péksütemények fogyasztását, hiszen ezek nagyon megemelik a vércukorszintet, sokszor zsírdúsak és alacsony a tápértékük. Helyettük javasolt a házilag teljes kiőrlésű lisztből, cukor helyett édesítőszerrel, mint a sztevia, a xilit, vagy más édesítőszerekkel készített nassolnivalók.

Személyre szabva

A diéták kialakítása általánosságban elér ugyan eredményeket, de a legtöbb esetben ahhoz, hogy valóban eredményesek legyenek fontos, hogy azokat személyre szabják. Ez a cukorbetegség, valamint a terhességi cukorbetegség esetében is fontos, hiszen így az étrendbe bele lehet kalkulálni a beteg személyes igényeit, a kórtörténetét, valamint a lehetőségeihez is könnyebben igazítható a diéta. Így nemcsak hatékonyabb, hanem kevésbé drasztikus is lehet a változás, amit jó esetben a beteg még élvezni is fog. Ehhez mindenképpen dietetikus szakemberrel való konzultációra van szükség, aki nemcsak az étrend összeállításában segít, hanem a felmerülő kérdésekre is olyan megoldásokat javasolhat, melyek biztosan jók.

(Forrás: Budai Endokrinközpont)

Ideális kor?
Mikor jöjjön a baba? Mi az igazán optimális időszak, hogy egy nő anyává váljon? Az életkoron kívül mi befolyásolhatja még a gyerekvállalást? Elkéstek a 30 feletti nők? Fontos kérdésekre kapunk választ!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!