Ezt szeretik a franciák!
Továbbra is a pékségekben vásárolható baguette-ből készült sonkás szendvics a gyorsétkezés legnépszerűbb terméke Franciaországban, azonban a gallok egyre több hamburgert esznek. Ők lettek a második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzet Európában.
Megelőzi-e a hamburger a baguette-et? A válasz egyelőre az, hogy nem, de ma már egy lakosra évente 14 hamburger jut Franciaországban, ami Európában a második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzetté tette a franciákat. A rangsort a britek vezetik évi 17 hamburgerrel – írja az MTI az NPD Group piackutató cég tanulmányára hivatkozva.
A franciák ugyanakkor még mindig kétszer annyit vásárolnak a baguette-szendvicsekből, mint gyorséttermi társaikból. A hagyományos sonkás baguette továbbra is piacvezető: az elfogyasztott szendvicsek 58 százalékát teszi ki, de ez 5,39 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt. A franciák 2013-ban összesen 970 millió hamburgert vásároltak a gyorséttermekben.
Ráadásul a hamburger gyakorlatilag minden étteremben kapható, a gyorsétkezdéktől kedve a Michelin-csillagos éttermekig, népszerűsége is elsősorban ennek köszönhető, ráadásul a franciák szívesen eszik fehér abrosz mellett is. A hamburgert kínáló éttermek felében a húsos szendvics az egyik kedvenc étele lett a vendégeknek, megelőzve a bélszínt, a grillhúsokat és a halakat.
Franciaországban a gyorsétkezés és általában a vendéglátás az elmúlt években egyre jobban elkezdett hasonlítani az angolszász gyakorlatra egy francia tanácsadó cég vezetője szerint. Ráadásul amellett, hogy hamburgert minden formában – klasszikus, háziasabb vagy kifinomultabb változatban – is lehet kapni, már igazi francia steakhússal, sajttal, sőt libamájjal is kínálják. A The New York Times 2010-ben a világ legjobb hamburgerének Yannick Alléno francia sztárséf változatát választotta.
Hozzászólás zárolva.