Paradicsomos gombás gnocchi
Tartalmas, laktató, ízletes és zamatos fogás – hús nélkül. Fehérje tartalma azért van, a tésztában lévő tojás, illetve a mártáshoz használt gomba miatt, és szénhidrátban sem szegénykedik.
Hozzávalók: (4 személyre)
A galuskához:
1 kg burgonya (az újkrumpli nem jó hozzá)
30 dkg liszt
1 tojás
1 csapott kávéskanál só
1 csipet őrölt szerecsendió
A mártáshoz:
50 dkg paradicsom, vagy egy doboz hámozott paradicsom konzerv
1 kis fej vörös hagyma
30 dkgcsiperke gomba
1 gerezd fokhagyma
8-10 friss zsályalevél
5 dkg reszelt parmezán sajt
4-5 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A galuskáé:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót és a szerecsendiót. Összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle, és 2 cm-es galuskákra vágjuk. A kész galuskákat egy tiszta konyha ruhán szétterítve hagyjuk szikkadni addig, amíg előkészítjük és feltesszük a mártást.
A mártásé:
A paradicsomot leforrázzuk, hogy könnyebb legyen lehúzni a héját, majd felaprítjuk. A hagymát és a gombát is megtisztítjuk, felaprítjuk. A fokhagymát is megtisztítjuk. A finomra vágott hagymát az olajon üvegesre fonnyasztjuk, rádobjuk a gombát, néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, az áttört fokhagymát, a finomra vágott zsályalevelet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt 20-25 percig kis lángon összepároljuk.
Ezalatt enyhén sós vízben kifőzzük a galuskákat, tálba szedjük, meglocsoljuk kevés olajjal, és összekeverjük. Tetejére halmozzuk a mártást, néhány zsályalevéllel és petrezselyemmel díszíthetjük. A reszelt sajtot külön tálkában készítsük az asztalra, hogy ki-ki tetszése szerint tegyen rá.
Tipp:
A fentiek elkészítése a friss galuskával, kb. 1 óra. De vehetünk készen is friss gnocchit, vagy sztrapacskának való fagyasztott galuskát. Mindegyik kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben, szupermarketekben. Így kb. 30-35 perc alatt kész a fogás, és ezekkel is nagyon finom lesz.
Hozzászólás zárolva.