Puffancs
Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik a puffancs nevű péksüteményt, ezt az édes kelt tésztából készülő szendvics alapot. Magunk is elkészíthetjük különösebb erőfeszítés nélkül, és nemcsak reggelire fogyaszthatjuk tej vagy kakaó mellé, hanem például előételhez kísérőnek is, ahogy most én is tettem. Kacsamáj pástétom mellé szervíroztam egy szűk körű esküvői vacsorán – igen nagy sikert arattam vele.
Hozzávalók:
45 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő(7 gr)
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
2 evőkanál joghurt
1,5 kávéskanál só
3 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
A vajat, a tejet, joghurtot és a tojást a kenyérsütő gép tartályába öntöm, majd hozzáadom a lisztet, cukrot, sót, élesztőt. A dagasztó programmal másfél óra alatt elkészíttetem a tésztát, kivéve a gépből szelíden átdolgozom, tíz cipócskára osztom, elgömbölygetem őket a tenyerem között, végül beleültetem őket a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ekkor már melegítem a sütőt, így ha a tűzhely tetejére, a sütőből felszálló meleg levegő útjába teszem a tepsit, ott szépen megkelnek a cipók a konyharuha alatt. Amikor úgy ítélem meg, hogy már mehetnek a sütőbe – kb. 20 perc múlva-, cseppnyi vízzel vagy tejjel elkevert tojássárgájával bőven lekenem, majd 180 fokos sütőbe teszem és készre sütöm.
Hozzászólás zárolva.