Bolognai ragu
Őszintén szólva nem ismerek olyan embert, aki a bolognai raguért ne rajongana. Még a legkisebbek is boldogan eszik a „paradicsomos tésztát”, mert az mindenkinél nyerő. Láttam már rettenetes löncshús konzervből készült darabokat éppúgy, mint zsíros sertéshúsból főtteket, de én azokat nem tekintem bolognainak, bár hogy mik is valójában, az kérdés. Követve a recept leírását, ami cseppet sem bonyolult, garantáltan finom húsos mártást tálalhatunk akár spagettire, akár más fajta tésztára. Mi nagyon szeretjük ezt az apró cavatelli tésztát, ajánlom azt is szívből.
Hozzávalók:
50 dkg spagetti
50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 kisebb gerezd fokhagyma
7 dl házi spagetti szósz, hiányában 2 doboz darabolt paradicsom konzerv
1-1,5 dl száraz vörösbor
egy szál sárgarépa
1 szárzeller
oregano, rozmaring, bazsalikom só, bors
Elkészítés:
A vöröshagymát, a répát és a zellerszárat aprító gépbe teszem, néhány gombnyomással pulzáltatva a gépet, apró darabosra aprítom a zöldségeket. Olívaolajon 10-15 percig dinsztelem, majd bekerül az edénybe a darált hús is. Fehéredésig pirítom, alaposan szétnyomkodva az összeállni hajlamos húst, megsózom, borsozom, beleteszem a fűszereket aprítva, a fokhagymát és a paradicsomot. Felforralom a mártást, majd közepes vagy kis lángra véve a gázt, elkezdem főzni. Ahogy a folyadék párolog róla, vörösborral pótolom, ennek alkohol tartalma menet közben elillan, de a bor csodás íze megmarad.
Amikor minden puha, elértük a megfelelően sűrű állagot, remek ízt, elégedetten lezárhatjuk a gázt. Sok reszelt parmezán és friss bazsalikom az étel tetején meglehetős mértékben képes emelni az étel élvezeti értékét – ami már így sem kicsi.
Hozzászólás zárolva.