Facebook hozzászólás
1 474

Juhtúrós sztrapacska

Mindenki ismeri a juhtúrós sztrapacskát, ezt az isteni szlovák ételt, de csak kevesen készítik autentikusan. Ez a recept az, és megsúgunk benne egy titkot is, amivel könnyíthetünk az elkészítésen.

Juhtúrós sztrapacska, Kép: femina.hu
Kép: femina.hu

Hozzávalók (4 személyre)
1 kg krumpli
1 tojás
½ kávéskanál só
15 dkg füstölt szalonna
kb. 30 dkg finomliszt
15-20 dkg bryndza
1 tömlős natúr tejszínes sajtkrém (Medve)
1 pohár tejföl

Elkészítés:
A füstölt szalonnát vágjuk apróra, és pirítsuk ropogósra.
Közben a krumplit megpucoljuk, és turmixgéppel pépesítjük. Lehet a sajtreszelő megfelelő oldalával is próbálkozni, de egy kiló esetén is irgalmatlan izomláz lehet a vége. Régen én is úgy csináltam, de a nagymamám nemrég elárulta a titkot, márpedig ő éveken át minden szombaton ezt főzött a nagyapám kívánságára. Ha a krumpli kész, felteszünk egy nagy lábas sós vizet főni. A pépesített nyers krumplihoz hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, és addig adagoljuk hozzá a lisztet, míg kelt tészta állagú masszát nem kapunk.

A nokedlihez hasonlóan lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük. Viszont mivel itt nyers krumpliról van szó, várjuk meg, míg a kis sztrapacsok felúsznak a felszínre, és ezután még 1-2 percig főzzük őket. A víz tetején fehér hab keletkezik – ez a krumplikeményítőtől van, ne ijedjünk meg tőle. A kész galuskát a füstölt szalonna zsírjával keverjük össze azonnal, különben összeragad. A krumplitól kapja jellegzetes szürke színét is, ez se kedvtelenítsen el senkit. (Ennek hiányában buknak le az éttermi sztrapacskának álcázott nokedlik.) A galuskát egy teflon serpenyőben kezdjük melegíteni. Morzsoljuk rá a bryndzát, nyomjuk rá a tömlős sajtkrémet, és adjuk hozzá a tejfölt. Folyamatos kevergetés közben forrósítsuk át az egészet, majd vegyük le a tűzről. A pirított szalonna maradékával és apróra vágott újhagymával tálaljuk.

Juhtúrós zabpogácsa
Egy jó pogácsa recept aranyat ér, és ez különösen igaz, ha egy egészséges zabos változatról van szó, ami mondjuk mangalica zsírral készül. Lehetne még mindezt fokozni? Hát én megfejeltem még egy jó adag finom juhtúróval is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!