Facebook hozzászólás
202

Újabb háromcsillagos séfet avatott a Michelin

Arnaud Lallement személyében idén újabb háromcsillagos séfet avatott a Michelin hotel- és étteremkalauz francia kiadása. A konyhafőnök főztjeire az egyszerű és tiszta ízek a jellemzők, amelyek a friss és kiváló alapanyagokra helyezik a hangsúlyt.

Arnaud Lallement, az új háromcsillagos séf – Kép: Le Parisien

A 39 éves séf L’Assiette champenoise nevű étterme a Reims városa közelében található Tinqueux településen működik. A helyet apja, a szintén séf Jean-Pierre hozta létre, fia 1997-ben csatlakozott hozzá. 2001-ben együtt visszaszerezték a néhány évvel korábban elvesztett első csillagot. Egy évvel később, apja halálát követően Arnaud átvette az étterem irányítását, és 2005-ben megszerezte a második csillagot.

A séf a savanykás ízt emeli ki konyhája jellemzőjeként, elsősorban az ételek és a pezsgő párosításával – az étterem 600 fajta pezsgőt kínál! –, egyik kedvenc alapanyagának pedig a langusztát tartja. A ház specialitása a kék homár, amelyet még az apa, Jean-Pierre vett fel az étlapra, és Arnaud „újrainterpretálta”. (Itt pedig egy hazai francia mesterszakács menüje!)

„Tizenhárom éve szereztük meg az első csillagot, a foglalások akkor elkezdtek emelkedni, ugyanígy a második csillag megítélésekor. Most meg folyamatosan csöng a telefon. Csak a nagy kalauzok okoznak ilyen hatást” – mondta a séf. Arnaud Lallement-t egyébként a másik jelentős gasztronómiai kalauz, a Gault et Millau az év séfjének választotta.

Gyorsétkezés francia módra
Továbbra is a pékségekben vásárolható baguette-ből készült sonkás szendvics a gyorsétkezés legnépszerűbb terméke Franciaországban, azonban a gallok egyre több hamburgert esznek. Ők lettek a második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzet Európában.

A francia gasztronómia bibliájaként számon tartott Michelin-kalauz szerint a L’Assiette champenoise „olyan kiváló konyhával szolgál, amely megéri az utazást”. A kalauz a „termékekre építő, szépen modern és különlegesen kreatív” séfnek tartja Arnaud Lallement-t. Michael Ellis, a kiadvány nemzetközi igazgatója szerint „az egyedi ételek képesek meglepetést okozni, és igazi érzelmeket kiváltani”. A családi étterem megkoronázásával egyébként nem változott a háromcsillagos helyek száma Franciaországban, továbbra is 27, miután Alain Ducasse étterme a párizsi Plaza Athénée luxusszállodában átalakítás miatt jelenleg zárva van. A 2014-es kalauzban a második – kétcsillagos – kategóriába hat új étterem került be, így számuk jelenleg 79. Az egycsillagos francia éttermek száma 57 új kiválasztottal 504-re emelkedett.

Az új háromcsillagos séf kiválóan megtestesíti a 2014-es tendenciát, amelyben elsősorban a fiatal generációt díjazták: az új csillagot szerzett séfek közül heten harminc év alattiak. A Michelin-kalauz az ismert francia gumiabroncsgyár gondozásában jelenik meg 1900 óta. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató ma már 22 ország legkiválóbb éttermeiről nyújt tájékoztatást. A francia kiadás február 28-ától kapható.

Ínycsiklandó recepteket itt olvashat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!