Facebook hozzászólás
146

Éltető sugarak

A Nap egy csillag, egész pontosan egy sárga törpe csillag, ami nagyon gyakori a Tejút galaxisában. Azért tűnik nagyobbnak, mint amekkora, mert a „mi” csillagunk az egyetlen, ami 149.597 870 km- „közel” van hozzánk. Egy napsugár körülbelül 8 perc és 19 másodperc alatt éri el a Földet- így tényleg fénysebességgel barnulunk le.

A Nap biztosítja a fotoszintézishez szükséges energiát, a növények és az állatok túléléséhez szükséges meleget, a párolgást okozó forróságot és nem utolsósorban az esőt. A Nap az élet nélkülözhetetlen forrása. Talán ez az oka annak, hogy egy napon töltött nap / a megfelelő védekezés mellett / kimondottan felvillanyoz bennünket.

A Nap felületi hőmérséklete 5,700 Celsius fok, tehát túl forró ahhoz, hogy olyan, a Földön általános kémiai reakciók jöhessenek létre, mint például az égés. A mag hőmérsékletét pedig körülbelül 15.000000 Celsius fokra becsülik. Ehhez képest semmiség egy napozással töltött forró nap!

Amikor bizonyos felületeket ultraviola sugárzás ér, „foszforeszkálni” kezdenek, vagy látható fényt bocsátanak ki. Az a hullámhossz, vagyis az ibolyaszínű fény a fénykör szélén az ultraviola sugárzás. A „ragyogó” barnaság kifejezés tehát nem is áll olyan távol az igazságtól.

Az ultraviola fény az elektromágneses sugárzás szélesebb spektrumának része Gamma sugarakat, röntgen sugarakat, infravörös sugarakat, rádió hullámokat és mikro sugarakat is tartalmaz. Talán ezért nem kell sok idő ahhoz, hogy „megsüljünk” a napon!

Az ultraviola sugárzás közvetett hatásai nem pusztán a bőrön érződnek. Az UV sugárzás növelheti a fájdalomra való érzékenységet, az izzadást, a vérnyomást és a lélegzés ütemét. Ez az érzés akkor is jelentkezik, amikor észreveszi, hogy otthon felejtette a piknik kosarat.

Forrás: Estée Lauder



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!