Láttál már öhönforgató versenyt? Most hétvégén megteheted!
Te tudod, mi az az öhön, és hogy miért kell forgatni? Tiszavasváriban szombaton mindezt megtudhatod, ugyanis ötvenöt főzőcsapat 1100 tagja részvételével öhönforgató versenyt rendeznek itt május 31-én. A verseny győztese ötvenezer forinttal lesz gazdagabb.
Baráti társaságok, munkahelyi közösségek és civil szervezetek séfgárdái főzik szombaton a híres hortobágyi pásztorételt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári strandjának területén. A bográcsban lecsós alappal készített lebbencstésztás, burgonyás, füstölt szalonnás és fűszerekkel ízesített öhönnel vagy más néven slambuccal, öreglebbenccsel értékes pénzdíjakért versenyeznek az alkalmi szakácscsapatok: a győztes 50 ezer, a második 30 ezer, míg a harmadik 20 ezer forintot vihet majd haza. Ma már füstölt szalonna helyett sokan húst használnak az öhön készítéséhez, a szárnyasoktól a sertésen át a marhahúsig, de az nem az igazi, hagyományos hortobágyi pásztorétel – magyarázta Lázár István, a szervező helyi Találkozások Házának igazgatója
De miért is öhönforgatás a verseny tárgya? Ez a szabad tűzön főzött étel utolsó fázisa, amihez kanalat már nem használnak. A bográcsot a fülénél fogva rázogatják, egyben pörgetve a tésztás-burgonyás finomságot. A néphagyomány úgy tartja, hogy harminckétszer kell így megforgatni az öhönt, miközben az étel a bogrács oldalával érintkezve megpirul, s ettől az úgynevezett „pörzstől” kapja jellegzetes ízét – közölte a Magyar Távirati Iroda.
A tiszavasvári öhönforgató versenyt egész napos kulturális program egészíti ki, szombat délelőtt néptáncbemutató és a L. K. Beat Együttes fellépésével Retró party lesz. Az eredményhirdetés után pedig Péter Szabó Szilvia, a Groovehouse, valamint a 2 Step együttes lép színpadra, végül Fenyő Miklós és táncosai szórakoztatják majd a résztvevőket.
Persze nem csak slambucot lehet bográcsban főzni, itt olvashatsz egy fantasztikus gulyásreceptet!
Hozzászólás zárolva.