Nagyi mézese
Ez a klasszikus mézes, ami napról napra lesz egyre puhább és finomabb. Sokáig eláll és ideális karácsonyfadísz alapanyag.
Hozzávalók:
1 kg liszt, fele rétes fele finom
23 dkg cukor
5 evőkanál méz
1 db kocka Ráma
2 kávéskanál örölt fahéj
1 kávéskanál örölt szegfűszeg
5 dkg vágott vagy darált mandula
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 tojás
fél dl olaj
Elkészítés:
A rámát felolvasztjuk, összemelegítjük a cukorral, a mézzel és a fűszerekkel. A lisztet szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát. Ha az édes fűszeres massza lehűlt, beleütjük a tojásokat, összekeverjük, majd az egészet hozzáadjuk a liszthez. Mehet bele a mandula. Összekeverjük, hozzácsurgatjuk az olajat, meggyúrjuk a tésztát.
A tésztának pihennie kell, elvileg egy éjszakát, de ha kevesebbet az se nagy baj. Fél centi vastagra nyújtjuk, majd kiszúrjuk a formákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Hőlégkeveréses sütőben 220 fokon 10 perc alatt megsül. Ha kihűlt kemény lesz, minél tovább áll, annál finomabb. Így ez idális a fára díszek készítéséhez. Pár napig lóg, majd puha és ehető.
Hozzászólás zárolva.