Facebook hozzászólás
898

Habos, gyümölcsös piskótarolád

Bármilyen családi ünnepre kitűnően megfelel ez az igen dekoratív, és egyáltalán nem bonyolult habos, gyümölcsös rolád, melegen ajánlom!

Habos, gyümölcsös piskóta rolád, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók a piskótához:

3 nagy tojás
plusz 2 tojássárgája
8 dkg liszt
egy csipet só
11 dkg cukor
6 dkg olvasztott, lehűtött vaj

a krémhez:
3 dl zsíros tejszín
1 evőkanál porcukor
gyümölcsök ízlés szerint

Elkészítés:

A tojásokat tálba ütöttem, hozzáadtam a cukrot, elkevertem. Forrásban lévő víz fölé fém tálat helyeztem (a tál alja ne érjen az edénybe!), majd a cukros tojást addig habverőztem, amíg a cukor felolvadt benne. Oda kell figyelni, néhány perc az egész művelet, de mivel a fém tál pillanatok alatt átforrósodik, igencsak sebesen kell kavarni, hogy a tojásból ne legyen rántotta. Ha beledugjuk az ujjunkat, érezzük, hogy a tojás langyos, tehát feltehetően a cukor elolvadt benne. Ekkor átöntöttem a robotgép táljába, és 4-5 percig nagy sebességgel csodálatosan szép, halványsárga krémet kevertettem a géppel. A krém tetejére rászitáltam a lisztet és a sót, majd szilikon spatulával elvegyítettem a krémben, az olvasztott vajat pedig a végén csorgattam bele, azzal is homorénre kevertem. Ilyenkor a hagyományos mozdulattal dolgozzunk, ne verjük a krémet, hanem nagy, könnyű mozdulatokkal vegyítsük el benne a szárazanyagot, hogy minél kevesebb levegőt dolgozzunk ki a krémből.
Kivajazott, sütőpapírral bélelt sütőlapra kentem a masszát, egyenesre simítottam a tetejét, és 230 fokos sütőben 7 perc alatt megsütöttem.
Még forrón ráfordítottam egy tiszta konyharuhára, lehúztam a talpáról a sütőpapírt, és azon forrón feltekertem a konyharuha segítségével roláddá, hagytam kihűlni.
A tejszínből a cukorral (és némi habfixálóval, mert nemigen akart a hab rendes állagot felvenni) habot vertem, és a kihűlt, ismét kitekert piskótatekercset egyenletesen megkentem a habbal. Gyümölcsökkel szórtam meg, aztán még egyszer utoljára feltekertem. A külsejét is megdíszítettem a maradék tejszínhabbal, ami így aztán kellemesen megtartotta a külső díszítést. Hűtőben pihentessük legalább 30 percig.

Meggyes-mákos pite
A meggy és a mák remek párosítás, nagyon jól kihozzák, kiegészítik egymás ízeit. A lédús meggy pedig segít a mák viszonylagos szárazságán.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!