Csoki felfújt
Felfújtat sokan nem mernek készíteni, mert félnek tőle, nehéznek gondolják az elkészítést, pedig nem az. Gondos előkészület, megfelelő sütési hőmérséklet kell hozzá, valamint az, hogy amint kivettük a sütőből, azonnal tálaljuk, mert a felfújt senkire sem vár.
Hozzávalók 5 főre:
150 g csokoládé
150 g vaj
250 g cukor
5 tojás
125 g liszt
a tálaláshoz vanília fagylalt
Elkészítés:
Először vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a puha vajat, félretesszük. A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük, majd lassan folyamatos keverés közben hozzáöntjük a csokis keveréket, végül a lisztet is hozzákeverjük. Félretesszük, hiszen majd csak közvetlenül fogyasztás előtt fogjuk sütni. Ez a tészta így napokig eláll a hűtőben, így akár elkészíthetjük előre is például a vendégek érkezése előtti napon. A tökéletes karamellás pirított mandulához a mandulát először száraz serpenyőben barnára pirítjuk, majd a tűzről levéve egy kevés vizet fröcskölünk rá, majd megszórjuk kristálycukorral és folyamatosan rázzuk a serpenyőt, hogy a cukorkristályok bevonják a mandulaszemeket. A cukorhoz tehettek fűszereket is akár, például fahéjat, vagy reszelt citromhéjat, így még különlegesebb, aromásabb ropogtatni valót kaptok. Sütéshez a hőálló kis formákat, csészéket vajjal kikenünk és a forma 1/3-ig betöltjük a tésztát 160 fokon 9-10 perc alatt megsütjük. A sütést közvetlenül fogyasztás előtt végezzük, mert melegen fogyasztjuk. Tálaláskor vaníliafagyival és a pirított mandulaszeletekkel tálaljuk. Sebészi precizitással egy kis bemetszést ejtek a csokis sütin, majd hagyom, hogy a csoki lávafolyam összeolvadjon a melegtől enyhén lecsurgó vaníliafagyival. Kata receptjei itt.
Hozzászólás zárolva.