Somlói torta
Hát ez a torta bizony nem az a van tíz percem, gyorsan összedobok valami édességet típus, van vele bőven munka. De szerintem nagyon megéri, mert igazi klasszikus, csodás torta lesz belőle.
Hozzávalók:
A sárga piskótához:
3 tojás
1 evőkanál xilit
3 evőkanál rétesliszt
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál olaj
csipet só
A kakaós piskótához:
3 tojás
1 evőkanál xilit
2 evőkanál rétes liszt
1 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál olaj
csipet só
A diós piskótához:
4 db tojásfehérje
1 evőkanál xilit
6 dkg darált dió
2 dkg liszt
csipet só
A vaníliás krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
4 db tojássárga
1 evőkanál xilit
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
rumaroma
½ dl étolaj
2 dl habtejszín
mazsola
1-2 dl narancslé
Elkészítés:
A mazsolát a rumos narancslébe áztatom. A piskótához a tojásokat habosra keverem a xilittel, sóval, hozzáöntöm az étolajat, majd a lisztet és a sütőport. A kakaósnál is így járok el. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm, előmelegített sütőben megsütöm, kb. 175 °C-on.
A diós piskótához a tojásfehérjéket habbá verem egy csipet sóval, beleadagolom a xilitet, a darált diót és a lisztet. Ezt is megsütöm.
A krémhez felfőzöm a pudingport a tojássárgájával és a xilittel – lassú tűzön. A margarint kikeverem a vaníliás cukorral. Ha kihűlt a puding, összekeverem a kettőt.
A kakaós lapot megöntözöm a rumos narancslével, de ne ázzon el! Erre kenem a vaníliás krémet, majd középre kerül a diós lap, erre ismét krém és mazsola, a tetejére a sárga lap.
A csokit felolvasztom az étolajjal és a rumaromával. Bevonom a torta tetejét. Habtejszínnel díszítem.
FONTOS MEGJEGYZÉS
A diós lap ízletesebb lesz, ha a diót enyhén megpirítjuk, és úgy daráljuk le.
Hozzászólás zárolva.