Milliókat menthet meg a szuperbanán
A szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta-karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin-szintjét – jelentették be hétfőn ausztrál kutatók.
Hamarosan elkezdik egy új növény, az alfa- és béta-karotinnal gazdagított banán klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban – tudósított a The Daily Telegraph nyomán az MTI. A tudósok azt tervezik, hogy a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik. Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói – akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta – azt remélik, hogy ez év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.
A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne – mondta el James Dale, a kutatás vezetője. Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650–700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak – tette hozzá a kutató. Az A-vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük feljavítása.
A génmódosított banán kívülről nem változott, a húsa viszont narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az új variáns mezőgazdasági tesztjei. Egyébként a normál banán is igazi egészséges csemege, és nagyszerű sütemények készíthetők belőle!
Hozzászólás zárolva.