Malacod van!
Bámulom azokat a szakácsokat, akik meg tudnak sütni egyben egy malacot úgy, hogy minden porcikája puha, a bőre ropogós – mondta egykori kolléganőm, amikor férjemmel távol-keleti hajóutunkról érkeztünk haza, és elmeséltem a finomságot. Szakács barátunk csak annyit mondott, néha ő is csodálkozik, hogy sikerül! Szerintem a titok a malac hasába rejtett nyitott sörösüvegben keresendő. Mindenesetre láss hozzá minél előbb!
Hozzávalók:
- egy kb 25-30 kg-os megpucolt malac
- egy üveg sör
- 2 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- majoranna
- 6-7 babérlevél
- napraforgó olaj
- só
- 3 l víz
Elkészítés:
Kívül belül jól sózd be a malacot még ma, vagyis egy nappal a sütés előtt. Másnap 2-3 dl olajat elkeverünk négy evőkanál sóval és ezzel átkenjük a malacot szintén kívül belül, majd megszórjuk majorannával. Végy egy tepsit, aminek az alján terítsd el a felszeletelt vöröshagymát, dobd közé az 5 mm-esre felvágott egész fokhagymákat. Erre tégy egy rácsot, majd hassal lefelé jön a malacunk, de úgy hogy a sörrel teli üveget (természetesen nyitva) a hasába helyezzük.
A sör jól kihozza az ízeket, a malac pedig sütés közben nem esik össze. Tekerd be alufóliával az állat farkát és füleit, nehogy megégjen, és legyen mit megfogni szilveszter éjjelén! Öntsd alá a vizet, jó szorosan takard le alufóliával, és 200 fokon kb. 5 óra alatt süsd ropogósra! Sok sikert!
Hozzászólás zárolva.