Gyümölcskenyér – családi recept
Juhász-Váczi Heni is szeretne Kitchen Aid gépet nyerni, bizonyára ezért küldte el nekünk nagymamája szuper gyümölcskenyér receptjét, amit a nagymama után édesanyja sütött évekig, most pedig Henin a sor, hogy elkészítse az ünnepekre a családi sütit.
Hozzávalók:
6 db tojás
30 dkg liszt (én már évek óta tönkölylisztet használok)
30 dkg cukor (ezt 25 dkg nyírfacukorral vagy eritrittel pótolom)
1 rúd vanília kikapart bele
igény szerint sütőpor – én nem szoktam használni, anélkül is jól működik
15 dkg dió
10 dkg mandula
15 dkg mazsola fél napra rumaromás vízben áztatva
kb. 8 dkg aszalt szilva
kb. 8 dkg aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
A diót és mandulát egy vastagabb zacskóba teszem és húskalapáccsal apóra zúzom a zacskóban. Nem szeretem darálni, mert úgy beleég a kenyérbe, így viszont finomra pörkölődik benne. Utána összekeverem az aszalványokkal és egy evőkanál lisztet keverek hozzá. A tésztához a tojás sárgáját a cukorral és a vaníliával fehérre keverem. A fehérjéből habot verek. Utána a liszttel együtt mindent összekeverek. Vajazott, lisztezett őzgerincekbe öntöm a sűrű, de még folyékony tésztát, majd a tetejére felezem az összekevert diót, mandulát, aszalványokat. Fakanállal kissé beledolgozom a tésztába, de úgy, hogy ne üljön le a gerinc aljára. 170 fokon 45 percig sütöm légkeveréses sütőben. Miután kihűlt, lehet csokoládéval is bekenni. Hűtőben, fóliában 2-3 hétig is friss marad.
https://www.eletforma.hu/kitchen-aid
Hozzászólás zárolva.