Facebook hozzászólás
787

Sajtos, sós keksz

Igazi, klasszikus sós sajtos keksz receptje, amiben jó sok sajt van, pirospaprika, köménymag is, ahogy kell. Vékonyra nyújtsuk, hogy finom ropogós legyen!

Sós, sajtos keksz, Kép: Kard Éva
Kép: Kard Éva

Hozzávalók:
20 dkg zsíros, kemény sajt (pl. Double Gloucester)
10 dkg vaj (hideg)
15 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
2 tk köménymag
késhegynyi piros paprika
1/2 tk sütőpor
1 tk só
3-4 ek hideg víz
1 tojás a lekenéshez (kicsi)

Elkészítés:
A sajtot reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn. Keverjük össze a kétféle lisztet, a sót, és a sütőport, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat. Ezután morzsoljuk össze, keverjük hozzá a reszelt sajtot, és a köménymagot, kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (a vizet apránként adjuk hozzá, mert nem szabad hogy a tészta ragacsos legyen)
A tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be egy fél órára a hűtőbe.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, kenjük le a felvert tojással, és ízlés szerinti méretűre vágjuk fel.  Ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem) A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Juhtúrós, krémsajtos krém
Az ilyen, és ehhez hasonló sajtos kekszeket leginkább baráti összejövetelekre sütünk. Ilyen bulihoz ajánlunk még egy szuper jó kencét is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!