Tejes-vajas zsemle
Mindig jó, ha van a tarsolyunkban néhány kipróbált, bombabiztos péksütemény recept, hogyha a körülmények miatt magunkra lennénk utalva, hogy ellássuk a családot szendvicsnek valóval. De ha szeretünk sütni, és nemcsak végszükség esetén állunk neki zsemlét készíteni, akkor különösen jól használhatjuk a receptet.
Hozzávalók:
55 dkg simaliszt
2 dl tej
5 dkg vaj
2 tk cukor
2 tk só
3 dkg élesztő
1 dl víz
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet egy tálba mérjük, megsózzuk, elkeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a közben megolvasztott és langyosra hűtött vajat, a vizet és az élesztős tejet. Megdagasztjuk, ha nagyon ragacsos lenne, még adjunk kevés lisztet hozzá. Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, 8-9 dkg-os darabokat vágunk belőle. Kis zsemléket formázunk belőlük, tepsire ültetjük, megvágjuk a tetejüket, ismét duplájára kelesztjük. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük, rácson kihűtjük.
Hozzászólás zárolva.