Magyar specialitás: nagygönc Érsekvadkertről!
Nagygöncöt, vagyis töltött burgonyagombócot gyártanak szeptembertől Érsekvadkerten. A Nógrád megyei község gasztronómiai különlegességét országosan is szeretnék majd árusítani, és a közétkeztetést is szeretnék vele meghódítani. A polgármester a receptet is elárulta.
A csak Érsekvadkerten készülő nagygönc receptje: a főtt, tört krumplit liszttel elkeverik, majd darált vagy apróra vágott disznótöpörtyűvel töltik meg, és kisütik. A nagygöncöt használják levesbetétnek is, de tejföllel, sajttal is eszik – mondta el Kovácsné Nagy Mária, a település polgármestere. A nagygönc gyártásában a Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezete 11 helyben élő, hátrányos helyzetű embert foglalkoztat majd. A projektre százszázalékos, 49,9 millió forintos támogatást nyertek el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán – mondta el Pecsináné Urbán Piroska, a szövetkezet elnöke és Kocsis Péter Csaba projektmenedzser.
Szeptembertől 2015. október végéig tart a foglalkoztatás, és további 14 hónapig a szövetkezetnek kell alkalmaznia az embereket. Ezekben a hetekben kezdődik a toborzás és a képzés, az üzem kialakítása, a gépek beszerzése és telepítése – közölte a Magyar Távirati Iroda. Polyák Teréz, a program szakmai koordinátora azt mondta, azért dolgoznak majd, hogy ne csak addig működjön a program, amíg finanszírozást kap, hanem képesek legyenek eltartani önmagukat.
A nyersanyagigényt a helyi beszállítókra építik majd, és célként tűzték ki, hogy az alkalmazottak olyan tudást szerezzenek, amivel a nyílt munkaerőpiacon más élelmiszergyártóknál is el tudnak helyezkedni.
A hagyományos recept alapján készülő töltött burgonyagombócot fagyasztva szállítják és értékesítik, a szövetkezet erre a Coop Zrt. Nógrád megyei szervezetével kötött megállapodást.
Hozzászólás zárolva.