Sütivel a rosszkedv ellen – bevált recept
Talán nem véletlen, hogy a somlói galuska újragondolt változatát választották Magyarország tortájává 2014-ben. Egy friss kutatás szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászterméke pont ez a habos, csokis édesség. A felmérés szerint a lakosság közel fele hetente fogyaszt valamilyen süteményt, az édesszájúságnak pedig pozitív hatásai is megmutatkoznak: a gyakrabban sütizők ugyanis optimistábban szemlélik az életet, mint az édességet csak ritkán fogyasztók.
Az államalapítás ünnepe alkalmából idén nyolcadik alkalommal választották meg az ország tortáját, cukormentes változatot pedig harmadszorra díjaztak. A Nándori Cukrászda cukormentes, „Csokis kaland” elnevezésű tortája mellett valószínűleg sokak szívét dobogtatja meg a Magyarország Tortája 2014 címet elnyerő „Somlói revolúció” is. A Generali Biztosító friss felmérése szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászsüteménye a somlói galuska. A válaszok alapján a második legnépszerűbbnek a franciakrémes bizonyult, a harmadik helyen pedig a dobostorta áll.
A kutatás szerint igencsak édesszájú nemzet a magyar: a megkérdezettek közel fele (42%) heti rendszerességgel, több mint kétharmaduk (38%) pedig legalább havonta egyszer eszik valamilyen cukrászsüteményt. Ezzel szemben a válaszadóknak csupán 2%-a nem fogyaszt soha ilyen jellegű édességeket. A kutatásból az is kiderült, hogy a nők valamivel falánkabbak a férfiaknál: a heti rendszerességgel sütizők körében 46–54% a nemek megoszlása a javukra.
A túlzásba vitt édességfogyasztás vitathatatlanul veszélyes az emberi szervezetre, azonban – mint az a mostani felmérésből is kiderült – a süteményezésnek pozitív hatásai is lehetnek. Az eredmények alapján ugyanis összefüggés mutatkozott az édességfogyasztás és a pesszimizmus között: a heti rendszerességgel sütizőknek csak 30%-a, míg a süteményt évente párszor fogyasztóknak már 47%-a vélte úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok környezetükben. (Forrás: Generali)
Hozzászólás zárolva.