Szépségemet egy uborkáért – avagy uborkámat a szépségemért!
Egy ősi csodaszer az uborka, amely a Himalája déli lejtőiről származik. Nem csupán élelmiszerként, hanem arcpakolásnak vagy a szem alatti táskák eltüntetésére is alkalmas – rengeteg egyéb jótékony hatása mellett.
Az uborka B-, C-vitamint, szilíciumot, káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, ezeknek köszönhetően normalizálja a vérnyomást, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintjét, hidratálja, lúgosítja a szervezetet, rákmegelőző hatású, külsőleg pedig kiváló bőr- és szemápoló, valamint gyulladáscsökkentő.
Legjobb nyersen és hámozatlanul fogyasztani, hiszen ne felejtsük el azt sem, hogy csak magában a héjában annyi C-vitamin van, ami a szervezet napi C-vitamin szükségletének 10 százalékát fedezi!
A kozmetika is szívesen alkalmazza, illetve számos házi szépségápolási praktikánk egyik fontos összetevője. Elhalványítja a szemkörnyéki ráncokat és a puffadást, késlelteti a ráncosodást, élénkíti a fakó bőrt -, de az uborka hatásai ennél lényegesen összetettebbek. Nézzük tehát, mire jó és milyen ételekhez, italokhoz elengedhetetlen hozzávaló.
Mi van benne?
Az USDA National Nutrient Database szerint, 120 gr hámozatlan uborka, mintegy 95 százalék vizet, 16 kalóriát, 0,8 gr fehérjét, 0,2 gr zsírt és 2,9 gr szénhidrátot tartalmaz. Alacsony a cukortartalma, ugyanakkor kifejezetten gazdag K-, C-, és B-vitaminban.
Milyen szépségápolási trükkök kapcsolhatók az uborkához?
Zsíros, pattanásos bőrre kiváló pakolásként. A lereszelt uborkát 1 evőkanál joghurttal összekeverünk, és pakolásként alkalmazzuk heti 2x 15-20 percig. Pórusösszehúzó, fertőtlenítő, feszesítő, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása mellett normalizálja a faggyútermelődést és lehámlasztja az elhalt hámsejteket. Napégett, irritált bőr esetén is ugyanígy járunk el, de a joghurtot tejföllel helyettesítjük. Rendkívül gyorsan hűsíti, megnyugtatja és hidratálja a sérült bőrt.
Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amelyre a szervezetnek szüksége van egy nap, ezért uborkás hajpakolást is készíthetünk a szebb hajkoronáért. Uborkaléből könnyebb elkészíteni, két evőkanállal keverd össze vele két tojás sárgáját, 1 kávéskanál mézet, 1 evőkanál ricinusolajat, majd ezzel a masszával alaposan kend be a fejbőrödet. Kitűnő hajnövekedést elősegítő és hajhagymát tápláló pakolás.
Az uborkás arcpakoláshoz keverj össze 2 evőkanál uborkalevet 2 evőkanál tejszínnel, majd márts vattalapokat ebbe a keverékbe, és végül helyezd őket az előzőleg megtisztított arc- és nyakbőrödre. Felhasználhatod az uborka lágyabb belsejét az arcod, a nyakad és a dekoltázsod masszírozására is, ekkor egyszerűen csak végezz velük körkörös mozdulatokat.
Hozzászólás zárolva.