1. Mi egyáltalán a pezsgő?
Mint minden bort, a pezsgőt is természetesen szőlőből nyerik cukor és élesztő hozzáadásával. Ahhoz, hogy valamit hivatalosan is pezsgőnek lehessen tekinteni, a francia törvények szerint a franciaországi Champagne-ban termesztett szőlőből kell készülnie. A pezsgő elkészítéséhez három szőlőfajtát használnak: Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier (ezek kék szőlők).
2. Mennyi időre van szükség, míg a szőlőből pezsgő lesz?
A palackoknak legalább 15 hónapig kell érlelődniük a pincében, azután távolítják el a felesleges élesztőt és cukrot.
3. Miért drágább a bornál?
A pezsgő világszerte ünnepekhez, például születésnapokhoz, évfordulókhoz kapcsolódik. A pezsgőhöz használt szőlő, ahogy már az előzőekben is írtuk, Champagne-ból való, amely régióban köztudottan nehéz szőlőt termeszteni, mert nagyon fehér a talaj, amely egyedülálló ásványosságot kölcsönöz a szőlőnek (ezáltal a pezsgő és az osztriga mindig tökéletes kombináció), ugyanakkor megnehezítheti a termesztési körülményeket is.
4. A prosecco is pezsgő?
A rövid válasz: nem. A hosszabb válasz: a prosecco habzó bor.
5. Mire kell figyelni, ha pezsgőt vásárolunk?
Ha nem magunknak, hanem ajándékba veszünk egy üveggel, a legfontosabb tényező, hogy akinek vesszük, ő milyen fajtájú és milyen házasítású pezsgőt kedvel. Szárazat? Félszárazat? Talán kizárólag csak édes pezsgőt iszik? Szereti esetleg a rozé pezsgőt is? Számtalan variációt találni a boltok polcain. Jelenleg 358 champagne márka van a piacon az Egyesült Államokban, több mint 500 márka érhető el világszerte.
Hozzászólás zárolva.