SÉTAKÓSTOLÓ
„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra”
Igazi sikertörténet a Szekszárdi Palack. Hároméves egyeztetés után 2015-ben készült el az első, amibe kizárólag a vidék kiemelt borfajtáit: a szekszárdi bikavért, a kékfrankost és a kadarkát töltötték, és töltuk ma is. A környék gazdái a burgundi típusú palackot választották hozzá, lévén, hogy az említett borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről, a fűszerességről szólnak. Ebből kaptunk ízelítőt a napokban a Société Budapestben.
Teljes képet kaptak a borkedvelők a Szekszárdi Palackba töltött borokról. 16 pincészet hozta el legjobbjait a sétáló kóstolóra. Azt tudni kell, hogy vakmustra alapján választották ki a legmegfelelőbb borokat, és ezeket kínálták a vendégeknek.
A címben olvasható idézetet egy viszonylag kis családi vállalkozás, a Pálinkás Pince prospektusán olvasható. Idén is remek borokra számítanak, mert mint Pálinkás László, a cég vezetője elmondta, már szeptember közepén 14 fölötti cukrot mértek. Tőkénként nagyjából 1-1,5 kg szőlőt szüreteltek, noha csak egyet szoktak, de idén annyira különlegesen jó ideje volt a szőlőnek, hogy nagyon feltöltődtek a fürtök! Olyan remek kadarkás évnek jegyzik majd fel a 2019-es esztendőt, ami még Szekszárd környékén is különlegesnek számít. A 2017-es kadarkájukat kóstoltam, ami elbűvölt, elegáns, selymes, könnyed, illatai, savai lehengereltek. Főként marha- és disznóhúsos ételekhez ajánlja a pince gazdája.
Kacsához, vagy testesebb, sötét húsú szárnyasokhoz, paprikás ételekhez kínálja az Eszterbauer Frankost Eszterbauer Ildikó, a családfő lánya. Nemrég már kóstoltunk tőlük jobbnál jobb borokat, és ezúttal is sikerült elvarázsolnia. Egy tőkéről egy kilogrammnál ők sem szüretelnek többet, majd egy évig különleges francia hordóban érlelik a drága nedűt. Az imént említett Pálinkás László kedves rokonuk, ma is ő ad a pincészetnek tanácsokat.
Ínyenceknek, a gasztronómia kedvelőinek készülnek elsősorban a Heimann Családi Birtok borai. 2017-es kékfrankosuk már önmagában is egy nagyon jól iható bor. Céklasaláta, fehér húsok remek párja. A 40-50 éves nők még nem felejtettek, de még mindent tudnak. A házigazda szerint ilyen a 2017-es Alte Rebejük, 50 éves tőkékről szüretelték a hozzá való szőlőt. A 2017-es Syrah válogatás már egy új, kicsit egzotikus ízvilágot mutat. A gazda szerint a 2019-es esztendő borai még ennél is selymesebb, testesebb lesznek.
1920-as ültetvényről került le Vida Péter 2016-os Bonsai Öregtőkés Kadarkája. Nagyon jó hangulatú bor, minden kortya olyan, mint egy múlt századból érkező ölelés. Hidaspetréről érkezett a dűlőszelektált, 2016-os Kékfrankosuk. Vida Péter kifejezetten a csirkés ételekhez ajánlja. Komolyabb húsokhoz ajánlja csúcsborukat, a 2016-os La Vidát. Csak a legkiválóbb évjáratokban készítik. Ez nekem annyira ízlett, hogy szerintem egyedül is megállja a helyét. Ahogy Vida Péter mondta, képes önálló író-olvasó találkozót tartani, mert annyi mesélni valója van.
Szekszárdtól délre a Nyéki-hegyen gazdálkodik Garai Zoltán és családja. Nagy szeretettel várják a betérőket. Az igazán kiváló borok mellett a gyerekeket külön kis játékpark, a nagyobbakat egy kis házi bormúzeum is várja. 2017-es testes, barátságos Bikavérüket leginkább a vörös húsokhoz ajánlják. A 2016-os Bikavér már teljesen kész bor, és mindenképp meg kell kóstolni – már csak az elegáns címke kedvéért is!
Faluhelyen nem kurta kocsma, hanem Kékfrankos terem. A Bodri pincészet dűlőjén szüretelt 2017-es bor például kifejezetten mestermű. 12-14 hónapig érlelték barik hordóban, mindössze néhány hónapja palackozták. Meggyes aromája miatt különleges, sertés szűzből készült ételekhez ajánlja a pincészet vezetője, Bodri István. Mintegy 15 éve találkoztunk először egy a pesterzsébeti étterem borbemutatóján. Azóta egy egész borbirodalmat épített fel. A család három generációja dolgozik ma is a birtokon. Vendégház, étterem várja a kóstolókat. Egy biztos, a könnyed, gyümölcsös borok kedvelőitől a mélyebb titokzatosabb nedűket szeretők is megtalálják kedvencüket – a Szekszárdi Palackokban is.
“…aki issza hóttig él!”
Hozzászólás zárolva.