AZ ŐSZ EGY TÁNYÉRON
Gesztenyés-gombás lencseragu
Lencsét nem csak szilveszterkor érdemes enni, mert rengeteg vitamin van benne – többek között: kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas – és nagyon magas a rosttartalma is. De ennél is fontosabb, hogy ha jól készítjük, isteni, pikáns ételeket varázsolhatunk belőle. És ha már ősz, adjunk hozzá egy kis gesztenyét!
Gesztenyés-gombás lencseragu
Hozzávalók
- 20 dkg lencse
- 30 dkg gomba (ha nagy, daraboljuk)
- 15 dkg gesztenye (tisztított)
- 1 hagyma (aprítva)
- 1 sárgarépa (kockára vágva)
- 1 kicsi zeller fele (kockára vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 4-5 dl alaplé (vagy víz)
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 2-3 babérlevél
- 1 ág kakukkfű
- 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
- só és bors ízlés szerint
Opcionális:
- kemény sajt héja (parmezán)
- bor
Elkészítés
Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, vagy lábasban. Dobjuk bele a gombát, kicsit pírítsuk át, majd jöhet a hagyma, a sárgarépa és a zellert. Ha minden megpirult, adjuk hozzá a lencsét, a gesztenyét (kicsit vágjuk be a tetejét) öntsük fel az alaplével (egy kis bort is löttyinthetünk hozzá), tegyük bele a fűszereket is és lefedve pároljuk, amíg minden megpuhul. (Ínyencek hagyhatják ‘al dente’ is.) Ha van maradék kemény sajtunk – legjobb a héja -, azt is beleapríthatjuk, amikor még forró. Ha kész, szórjuk meg a petrezselyemmel. Fokhagymás pirítóssal az igazi.
Tipp: Húsimádók elkészíthetik csirkével, vagy vörös hússal is. Kb. 30 dekát pirítsunk meg hozzá, majd ugyanúgy főzzük együtt a raguval.
Hozzászólás zárolva.