Facebook hozzászólás
442

KARÁCSONYI TOKAJI

Hétnyelven szóló Hétszőlő

Tokaji íze van a karácsonynak – mondta rendkívül bortisztelő nagyapám, amikor szenteste kibontotta a régen dédelgetett borosüveget. Akkor még nem kaphattam belőle… Mára megértettem, sőt, minden pompás kortyát élvezhettem a Wineglass sajtóklub legutóbbi kóstolóján. Tényleg olyan, mintha egy korty történelmet kóstolgatna az ember.

Tokaj-Hétszőlő, Kép: honlap
Tokaj-Hétszőlő, Kép: honlap

Tokaj-hegy déli lejtőjén a hét legjobb dűlőt vette meg annak idején a Garai család. A felséges területnek azóta számos, ismert tulajdonosa volt, úgy mint Károli Gáspár vagy éppen Bethlen Gábor. Végül a habsburgok kezébe került, és 1711-től császári birtokkent tartották számon.

Az 1950-es évek és a rendszerváltás között senki nem művelte e nemes dűlőket, ami ma azt jelenti, hogy ezen idő alatt nem is érte semmilyen vegyszer a területet. Így aztán pompás alapot adtak az 1991-ben újratelepített ültetvények organikus műveléséhez. Ma a Tokaj-Hétszőlő az ország egyik legszebb szőlőbirtoka. Művelői azon dolgoznak, hogy a tokaji bor méltán értékes hírnevét erősítsék, de úgy, hogy megismertessék annak minden  XXI. századi értékével is. A tokaji ugyanis az a bor, ami minden nemzet minden ünnepéhez illik.

Tokaji üvegek felbontva, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Ha a karácsonyi menü egyik fogásához például szeretne valaki egy könnyed bort, válassza a roppan kellemes Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok FurmintBirtok Bio 2018-asát. Fahoróban erjed, és érlelődik a 2015-ös Furmint Nagyszőlő bora. A dűlő neve már 1567 óta rendkívül ismert. Csak hársból készült a 2016-os bio Hárs Hétszőlő-dűlő bora. Markáns ásványossága egészen különleges, igazi elegáns bor. Őshonos Tokajban az úgynevezett kövérszőlő, de Erdélyben is ismert. A késői bio 2017-est például nagyon kedvelt a belga piacon. Én is szívből ajánlom egy jó kis karácsonyi almás pitéhez.

Egy pohár tokaji, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Egy csodaévként tartják számon a 2013-asat. Buja, gyümölcsös ananászos ízeket varázsolt az Aszú 5P Hétszőlő 1er cru palackjaiba. Szerintem is most érte el csúcsát a 2008-as, ötputtonyos aszú. Egy kis kesernyés lecsengés a korty után, és esküszöm, érkezik a csoda. Nagyon fűszeres, izgalmas, fantasztikus savakat rejtő bor! Elképesztő! A borkóstolóra a hatputtonyos, 2010-es aszú tette fel a koronát.

Tokajik, Kép: László Márta
Tokajik, Kép: László Márta

Méz, aszalt gyümölcsök, kandírozott narancs, fűszerek – mind-mind a karácsony, az adventi időszak elragadó velejárói. A  tokajikban már benne van mindez, most érlelődik, most születik a csoda, az egyedülálló ízharmónia. Kitűnő borászok, fantasztikus hordók, szédületes pincék varázsolják elő évről-évre a királyok borát… És a tudás, a tapasztalat, ami észrevétlenül mögötte van valóra válik… Szívből gratulálok!

Stílusosan pezsgő magyar világsiker





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!