Facebook hozzászólás
2 833

FEHÉRBOROK

Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 1. rész

Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. Sorozatunk első részében a fehérborokat mutatjuk be.

JUHFARK

Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Nagyon karakteres, egyedi ízvilággal rendelkező bor. Sertéshúsos ételekhez ajánlott.

MUSKOTÁLY

Az édes és illatos borok kedvelőinek ajánlott szőlőfajta. Az egyik legrégebbi szőlőfajta, de nem csak borként, csemegeszőlőként is igen kedvelt. Az egyes termőterületeken, országokban a fajta nevei annyira változatosak, hogy gyakran nehéz azonosítani. Franciaországban Muscat Blanc és Muscat d’Alsace, Olaszországban Moscato Bianco, Spanyolországban Moscat, Portugáliában Moscatel, Görögországban Muskuti, Ausztráliában Brown Muscat, Magyarországon sárga muskotály, illetve muscat lunel neveken ismerik. Sütemények, desszertek mellé válasszuk. 

(Fotó: Pixabay)

 

RIZLING

A rizling német eredetű világos héjú, aromás szőlő, amely – ha a legfőbb borkritikusok többségének hinnénk – a világ legfinomabb fehérborszőlő-fajtája. A rizling szőlő egészen más helyet foglal el a borvilágban, mint az olyan nagyszerű szőlő, mint például a már említett Chardonnay. A rizling feltűnően hiányzik Franciaország , Spanyolország és Olaszország borvidékeiről . Rajongótábora kisebb, idehaza is. Magyarországon főleg a Badacsonyban és a móri borvidéken kedvelt fajta. A rizling alkoholtartalom tekintetében is sokoldalú fajta. A klasszikus, félédes kategóriákban palackozott német borok alkoholtartalma sokszor a 8 százalékot sem éri el, míg az újabb keletű száraz stílus jegyében fogant rizlingek akár 12 százaléknyi alkohollal is rendelkezhetnek. Előételekhez és halas fogásokhoz ajánlott.

SAUVIGNON BLANC

A Sauvignon Blanc , amelyet „saw vee nyon blahnk” vagy „blahn” néven emlegetnek, ha megpróbálja utánozni a franciákat, a világ egyik legnépszerűbb fehérbora. Zöld héjú szőlőből készül, amely különféle éghajlati viszonyok között nőhet, és így sokféle borokat állíthatnak elő belőle. A Sauvignon lehet ropogós, füves, lédús és citrusos, amely jegyek mindig kifejezik a védjegy savasságát. Frissítő, könnyen beazonosítható száraz, ropogós, magas savtartalmú bor. Csirkéhez, halhoz, spárga ételekhez, salátákhoz, rákhoz, valamint könnyű, lágy sajtok mellé fogyasztandó.

Cikksorozatunk második részében a vörösborokkal fogunk foglalkozni, melyhez szintén adunk némi útmutatást, mely borokat milyen pohárból érdemes fogyasztani.




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!