Hozzávalók
- 3 kg szőlő (bármilyen típusú)
- 50 dkg cukor
- 2-3 csomag 3:1 dzsemfix
- fél citrom héja és leve
Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, feltesszük főni. Időnként megkavarva, nagyjából 1-1, 5 órán át rotyogtatjuk alacsony hőfokon. Ha a szemek szétfőttek, passzírozzuk át egy szitán, adjuk hozzá a cukrot és a zseléfixet, majd tegyük vissza a tűzhelyre. Csak addig kell főzni, amíg felforr és már kész is. Előzőleg sterilizált üvegekbe töltjük (kb. 8-10 kis üveget készítsünk elő). Tetejét rácsavarjuk és azonnal fejjel lefelé állítjuk. Ha a lekvár kihűlt, visszafordítjuk és mehet is a spájzba.
Tipp: Nem kell feltétlenül bajlódnunk a passzírozással, ha nem zavar minket a héj és a mag, ettől csak rusztikusabb lesz a lekvárunk. A szőlőmag ráadásul tele van antioxidánsokkal, jó tesz a hajnak és a bőrnek is.
Hozzászólás zárolva.