Facebook hozzászólás
2 745

Ünnepi csemege

Panettone – az olasz kuglóf

Kicsit macerás, de egészen más szintre emeli a klasszikus kuglófot. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

 

  • 50 dkg liszt
  • 180 ml víz
  • 3 tojássárgája
  • 2 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk vanília kivonat
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek szárított élesztő
  • 10 dkg puha vaj
  • 25  dkg aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, cseresznye)
  • 5 dkg fenyőmag (10 dkg is lehet)
  • 60 m rum
  • pici só
Panettone Fotó: Pinterest
Panettone Fotó: Pinterest

Elkészítés 

Egy tálban habverővel keverd össze a vizet, a tojássárgáját, a tojásokat, a citrom, valamint a narancs héját és a vaníliát. Ha van robotgéped, tedd a tálba a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Add hozzá a tojásos keveréket, a  és dagasztófejjel keverd addig, míg összeáll – ha nincs géped, jó alaposan gyúrd át.
Tedd át egy vékonyan kiolajozott tálba és fedd le. Hagyd meleg helyen keni másfél órát.
Közben áztasd be az aszalt gyümölcsöket a rumba.
Készítsd elő a formát: cukrászellátóban lehet kapni csinos panettone-papírt és formát is, de ne ess kétségbe, ha egyik sincs otthon. Bátran használj egy kisebb méretű fazekat, vagyis egy hosszúkásabb jellegű edényt. Béleld ki barna sütőpapírral és már meg is vagy.
Ha a tészta megkelt, keverd bele a fenyőmagot  és a gyümölcsöket (ha nem szívta fel az összes rumot, bátran öntsd hozzá azt is). Alaposan dolgozd el, majd tedd át a tésztát a formába és hagyd újabb bő órát kelni (70-80 perc). Ha megkelt, 170 fokon süsd, kb. 50 percig – tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta. Hagyd a formában kihűlni, majd borítsd ki belőle. Egy szép szalaggal, vagy rusztikusan, madzaggal átkötve akár ajándékba is adhatod – de akkor jól dugd el, mert különben hamar elfogy.

Tipp: Fentiek a klasszikus panettone hozzávalói, de készítheted csokival, más magokkal  és ezek legkülönbözőbb variációival is.

Ha szívesen készítesz ünnepi édességeket, nézd meg ezt is: 
Mogyorókrémes karácsonyfa

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!