Facebook hozzászólás
218

ÍZLETES ÉTELEK, JÓ BOROK

A legjobb, ami történhet velünk: hazai ízekhez, hazai borok

A magyar boroknak nincsen párja, pláne, ha egy olyan étterembe látogatunk el, melynek az egész repertoárja a magyar ízvilágot képviseli. A hagyományos ételekhez pedig mi más illene jobban, mint a hazai borok? Balaton, Mór, Tokaj, Eger és Villány: a magyar borok legjavát kóstolhatjuk meg a Mimama Konyhájában. Kár lenne kihagyni!

Csopaki olaszrizling, egri Syrah, móri rozé, villányi Merlot vagy Portugieser és természetesen a világszerte ismert és szeretett tokaji 6 puttonyos aszú vagy egy illatos furmint is a rendelkezésünkre áll. A nemzetközi szintre emelt házias ízek és a világszínvonalú magyar borok kombinációja mellett a kelenföldi étteremben az otthonos enteriőr párosul a kifinomultsággal. Látványkonyha, a Baumgartner család gazdaságából érkező mangalica és magyar tarka pedig igazi kuriózummá teszi a helyet.

Történelmi borséta

Vacsora előtt vagy után érdemes egy sétát tenni a közeli Gellérthegyen, a Kelen-hegyi úton vagy az egykori budai sas-hegyi borvidéken. Ezen a környéken egészen a 19. század végéig jelentős bortermelő vidék állt, melynek következménye, hogy számtalan utcanév köthető a szőlőműveléshez. Ilyen például a Villányi út, Szüret utca, Badacsonyi utca, Vincellér utca vagy a Serleg utca.

Ebben az időben Budapest környékén számtalan helyen szőlőművelés folyt. Ma már meglepő, de a mostani Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren is ezzel foglalkoztak egészen a filoxéravész idejéig. Ha külföldi vendégekkel érkezünk az étterembe, akkor érdemes velük ennek szellemében tenni egy rövid sétát.
A budai sas-hegyi borvidéken eleinte fehér, mézesfehér olaszrizling, sárfehér juhfark művelése folyt, de a rác vincellérek betelepülésével a mediterrán jellegű vörösborok termelése terjedt el:

  • kadarka
  • nagyburgundi
  • cabernet
  • merlot

Akik a szőlőhegyen bort arattak

Ők voltak a szőlősgazdák, akiknek természetesen védőszentje is van. Ennek emlékét találjuk meg a Kelen-hegyi úton, ahol felállították Szent Vince emlékszobrát.

Terített asztal, Kép: Mimama konyhája
Kép: Mimama konyhája

Széles borkínálat

Ha végignézzük a Mimama Konyhája borlapját, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy a jellegzetes hazai borvidékek és fajták ízvilágát mind-mind megkóstolhatjuk.

Ezek a borok pedig tökéletesen passzolnak az étterem által kínált unikálisnak számító életkülönlegességekhez, melyhez nem csak a szakácsok tudása járul hozzá, hanem az olyan beszállítók, akik a Magyar Gasztronómia Egyesület Aranyszalag Minőség tanúsítványával rendelkeznek.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!